16-november-2022 |
Nederland De Voedsel BV

Nederland De Voedsel BV

Waar komt ons voedsel vandaan? Hoe wordt het geproduceerd? Waar gaat het heen? Fotograaf Kadir van Lohuizen laat in de uitzending van VPRO tegenlicht zien wat de belangrijke rol van Nederland in het wereldwijde voedselsysteem is. Nederland is na de Verenigde Staten de grootste voedselproducent van de wereld en dat terwijl de meeste mensen moeite hebben ons landje op de wereldkaart aan te wijzen. Hij geeft een ontluisterend kijkje in de keuken van onze voedselindustrie.

De ui is het grootste exportproduct van Nederland, er werden in 2021 ongeveer 1,8 miljard kilo uien geoogst, waarvan 84 procent werd geëxporteerd naar 130 landen.

Van alle groenten in de wereld heeft 70 procent via zaadveredeling een Nederlandse origine. We zijn de grootste tomatenexporteur van Europa. We importeren dan weer sperzieboontjes uit Kenia en asperges uit Peru.

Van Lohuizen laat zien dat varkens en kippen deels gevoed worden met afgekeurde stroopwafels, wine gums, slagroomtaarten, donuts en ander voedselafval, en dat in de grootste varkensslachterij van Nederland wel 20.000 varkens per dag worden geslacht. De koppen, poten en ingewanden gaan naar China, de 'spareribs' naar de VS en de hammen naar Parma en Serrano om als Parma- en Serranoham weer terug te keren naar Nederland.

Een inkijkje in een wereld die evenveel verwondering als verbijstering opwekt.

VPRO Tegenlicht

7 november 2022 22:19 - Seizoen 21 Afl. 6 - De voedsel BV
Kijk de uitzending terug op NPOstart

Terug naar boven