15-augustus-2024 |
Het verschil tussen vega, vegan en plantaardig

Het verschil tussen vega, vegan en plantaardig

Er zijn  wel degelijk verschillen tussen de verschillende levensstijlen. Normaal wordt er in het dagelijkse spraakgebruik niet zoveel onderscheid gemaakt. Maar toch is enige uitleg noodzakelijk.

■ Een vegetariër gebruikt geen vlees, vis, sommige kaassoorten (vanweg dierlijk stremsel) en gevogelte. Hoewel deze wat lichtere vorm van vegetariseme de eter de ruimte geeft om er een eigen invuilling aan te geven. Zo kennen we pescotariërs die wel smullen van vis maar het vlees laten staan. Ook zijn er flexetariërs die meestal één dag in de week geen vlees of vis eten. 

■ Een veganist gaat nog een stap verder en vemijdt tevens het eten van de producten die van deze dieren afkomstig zijn. Denk daarbij zuivelproducten, eieren,  producten waar gelatine in zit (snoep). Gelatiene is namelijk afkomstig van dieren. Ook eten ze geen honing want die is afkomstig van bijen.  Iemand met een veganistische levensstijl gebruikt vaak ook geen dierlijke producten die weliswaar niet worden gegeten, maar die wel van dieren afkomstig zijn. Ze dragen bijvoorbeeld geen leer of bont. Ze vermijden producten afkomstig van dierproeven. Ook   gebruiken ze geen dierlijke ingrediënten als bijvoorbeeld bijenwas.

Omdat veganisten geen gebruik maken van bepaalde voedingsstoffen is er wel een risico dat er een tekort aan vitamine B12 ontstaat. Daar moet dus goed op worden gelet.

■ Iemand die plantaardig eet gaat duidelijk alleen voor het eten van groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten. Het is echter wel mogelijk om vleesvervangers en zuivel te gebruiken als het in een plantaardige eetpatroon past. Plantaardig betekent dus dat je je vrijwel volledig op plantaaardige producten richt zonder dat je vlees en dergelijke uit het oog verliest.

■ Verder kennen we nog de pescotariër. Die eet geen vlees, maar wel vis, eieren en zuivelproducten.  

■ Tot slot is er ook nog de pollotariër. Een consument die alleen gevogelte eet, maar geen ander vlees, wel vis.

Terug naar boven