17-mei-2023 |
Europees Parlement steunt verbod op greenwas­hing

Europees Parlement steunt verbod op greenwas­hing

Op donderdag 11 mei 2023 heeft het Europees Parlement (EP) een nieuwe richtlijn goedgekeurd die gericht is op duurzamere producten en het einde van greenwashing. De richtlijn staat voor een verbetering van de etikettering en levensduur van producten. En heeft als doel consumenten te helpen milieuvriendelijke keuzes te maken en bedrijven te stimuleren duurzame producten met een langere levensduur aan te bieden.

Als onderdeel van deze nieuwe wetgeving zal het Parlement streven naar een verbod op het gebruik van misleidende claims zoals "milieuvriendelijk", "natuurlijk", "biologisch afbreekbaar", "klimaatneutraal" of "eco", tenzij er gedetailleerd bewijs voor is. Het verbod zal ook gelden voor milieuclaims die alleen gebaseerd zijn op CO2-compensatieregelingen. Andere misleidende praktijken worden ook verboden, zoals het beweren van iets over een heel product terwijl dat slechts geldt voor een deel daarvan.

Strijd tegen vroegtijdige veroudering

Het Parlement wil ook een verbod invoeren op ontwerpkenmerken die de levensduur van een product verkorten of ertoe leiden dat goederen voortijdig slecht functioneren. Kopers moeten informatie krijgen over eventuele reparatiebeperkingen voordat ze hun aankoop doen. Zo kunnen ze voor goederen kiezen die langer meegaan en gerepareerd kunnen worden. Het Parlement stelt daarnaast een nieuw garantielabel voor, waarop niet alleen de wettelijk vereiste garantieduur staat, maar ook de duur van mogelijke verlengingen die producenten aanbieden.

Volgende stappen

De volgende stap is dat het Parlement en de lidstaten gaan onderhandelen over de definitieve inhoud en formulering van de richtlijn. De voorgestelde richtlijn maakt deel uit van het eerste pakket circulaire economie, net als de verordening inzake ecologisch ontwerp, de bouwproductenverordening en een initiatiefverslag over de EU-strategie voor duurzaam en circulair textiel. De richtlijn maakt de weg vrij voor een nieuwe richtlijn over groene claims, waarin de voorwaarden voor het toekomstige gebruik van milieuclaims gedetailleerd worden omschreven.

Het aannemen van deze wetgeving betekent dat het Parlement voldoet aan de verwachtingen van burgers die zijn uitgesproken in de voorstellen van de Conferentie over de toekomst van Europa. Dit betreft duurzame consumptie, verpakking en productie, en duurzame groei en innovatie. Het Parlement hoopt met deze nieuwe richtlijn consumenten te helpen om duurzame keuzes te maken en bedrijven aan te moedigen om zich meer op duurzaamheid te richten.

Europarl.europa.eu

Terug naar boven