19-april-2024 |
Eiwitboeren en HAK gaan samenwerken

Eiwitboeren en HAK gaan samenwerken

Op naar een duurzame toekomst voor Nederlandse plantaardige eiwitten! De producentenorganisatie Eiwitboeren van Nederland en HAK, bekend van groenten en peulvruchten, hebben elkaar gevonden in een gezamenlijke visie. Dit volgt op eerdere discussies over prijsdalingen die telers moesten doorvoeren voor diverse bonensoorten. De twee partijen zien een toekomst samen in het versterken van de plantaardige eiwitsector op Nederlandse bodem.

Samenwerking voor duurzaamheid in een kortere keten

Plantaardige eiwitten zijn cruciaal voor het verduurzamen van de landbouw. Ze bevorderen biodiversiteit, verminderen CO2-uitstoot en helpen stikstofgebruik terug te dringen. Om deze redenen pleit HAK voor eerlijke prijzen voor de Nederlandse peulvruchtenboer. HAK onderstreept het belang van peulvruchtenteelt voor een duurzame toekomst. De organisatie maakt echter geen directe prijsafspraken met telers; dat gebeurt via coöperaties. Onlangs waren er verrassende prijsaanpassingen, die HAK niet herkende. Een vruchtbaar gesprek tussen Eiwitboeren en HAK heeft geleid tot plannen voor een intensievere samenwerking.

Duurzaamheidsinspanningen door de boer voor de boer

Volgens Eiwitboeren moeten Europese subsidies uit de Ecoregeling van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid de boeren ondersteunen die duurzaam telen. Er is echter signalering dat deze subsidies niet altijd de boeren bereiken. Dit leidt tot zorgen over de toekomstige prijsvorming van peulvruchten, die ook gekoppeld is aan de wereldgraanprijs. Eiwitboeren blijft oproepen tot meer samenwerking in de keten voor een robuuste toekomst van plantaardige eiwitten in Nederland.

Eiwitboeren.nl
Hak.nl

Terug naar boven