26-oktober-2022 |
Column Gerhard Kwak: Vogels voeren

Column Gerhard Kwak: Vogels voeren

Nu de winter weer langzaam maar zeker nadert gaan we bedenken hoe we daar ons voordeel uit kunnen halen. Natuurlijk kun je dat doen met zelfgemaakte producten zoals winterkostmaaltijden, soepen en rookworsten. Maar, je kan natuurlijk ook iets heel anders dan anders bedenken. Iets waarmee je jouw klanten kan verrassen. 

Enige tijd geleden sprak ik met een ondernemer die zich maar al te graag bezighield met het volgen van vogels; een echte vogelaar. Er is vrijwel geen gesprek met hem mogelijk of ze komen aan de orde. Hij gaf me een tweetal tips die ik graag aan jullie doorgeef.

Een aantal jaren deelde hij in de herfst en de winter zakjes vogelzaad uit bij aankoop van een bepaald bedrag. Vooral kinderen vonden dit fantastisch. Hij kocht in de herfst bij een plaatselijke winkel voor boerderij-benodigdheden een zak van 20 kilo vogelvoer en maakte daarvan kleine zakjes met vogelzaad, per zakje ongeveer 100 gram. Dan heb je uiteindelijk pakweg 200 zakjes. Het kost ongeveer 10 cent per zakje. Geen punt dus om dat weg te geven.

Dat was niet het enige idee. Hij heeft vet-figuurtjes gemaakt van reuzel vermengd met vogelzaad. Denk daarbij aan de befaamde vetbolletjes die ze ’s winters buiten hangen voor de vogels. Hij kocht een serie kleine gietvormpjes; op Google vind je mogelijkheden genoeg van allerlei beestjes en feestelijke gelegenheden. Hij goot deze vol met bijna afgekoelde gesmolten reuzel waaraan vogelzaad was toegevoegd. Gebruik geen zout, want dat is slecht voor de vogels. Zo maakte hij zijn eigen vetbolletjes die zeer in de smaak vielen bij zijn winkelbezoekers. Natuurlijk is het even werk, maar je zet jezelf weer eens op een andere manier op de kaart. 

Als je zo’n actie doet maak er dan reclame mee; in de krant of op de website. Betrek eventueel je klanten er bij. Overhandig bijvoorbeeld een aantal zakjes aan een leraar of lerares die het als cadeautje kan geven tijdens een les biologie. Maak in overleg met hem of haar een foto en plaats deze op Facebook. Succes gegarandeerd!

Gerhard Kwak

Terug naar boven