31-januari-2024 | Door: Gerhard Kwak
Column Gerhard Kwak: Presentatie is de sleutel tot succes

Column Gerhard Kwak: Presentatie is de sleutel tot succes

Als versspecialist beperkt je werk zich niet alleen tot het vervaardigen van hoogwaardige producten; het vereist ook aanzienlijke aandacht voor de presentatie. Het is cruciaal om je artikelen op een aantrekkelijke manier te tonen, want klanten zijn kritisch en trekken snel hun conclusies als de zaak niet netjes oogt.

Bij het betreden van een verswinkel is de eerste handeling van een klant meestal het inspecteren van de toonbank. Dit geeft direct een indruk van de stand van zaken. Is de toonbank goed gevuld? Biedt het een ruim en divers assortiment? Zijn de producten logisch gepresenteerd voor het oog van de consument? Vooral dit laatste aspect is van groot belang. Het komt vaak voor dat artikelen die extra aandacht verdienen, niet op de juiste plek liggen. Observeer klanten een tijdje en je zult zien dat ze rechtstreeks naar de toonbank gaan bij binnenkomst, het zogenaamde aanlooppunt. Daarom is het raadzaam om reclameartikelen en aandachtspunten in je assortiment indien mogelijk op deze plek te positioneren, omringd door producten die ook de nodige aandacht verdienen. Hierdoor vergroot je mogelijk de verkoop met een betere marge dan bij reguliere aanbiedingen.

Het totaalbeeld van de presentatie is van essentieel belang. Tijdens drukke periodes kan de presentatie soms achterblijven, vooral bij verse producten zoals maaltijden, salades en sauzen. Bakken kunnen een rommeltje zijn: halfleeg, met vuile randen en mogelijk ongeschikt gereedschap voor het scheppen. Ook de presentatie van fruit, groente en brood laat soms te wensen over, met halflege kratten en lege manden. Het is van groot belang om dergelijke situaties te voorkomen.

Sommige ondernemers wijzen tijdens drukke momenten een medewerker aan die verantwoordelijk is voor het handhaven van orde en netheid. Dit voorkomt dat iedereen achter de toonbank zich met de presentatie bemoeit, en zo wordt de verkoop niet vertraagd. Op deze manier krijgt de klant altijd een positieve indruk van jouw hoogwaardige producten. Daarnaast kunnen andere verkopers zich volledig richten op de verkoop. Zodra de zaak er weer keurig uitziet, kan de aangewezen persoon zich ook weer concentreren op de verkoop.

Terug naar boven