28-juni-2023 | Door: Gerhard Kwak
Column Gerhard Kwak: Personeel gezocht

Column Gerhard Kwak: Personeel gezocht

Het vinden van geschikt personeel is een uitdaging. Het is dan ook niet verwonderlijk, gezien de grote vraag naar harde werkers. Waar vind je jonge mensen die zich willen bezighouden met vlees, vis, kaas, brood en groenten? Helaas hoor je vaak negatieve geluiden over deze beroepsgroepen, maar dat is onzin. Juist in deze beroepen kun je je culinaire passie kwijt binnen gangbare werktijden.

Gelukkig zijn er ook positieve geluiden en handige tips te delen. Zo was er bijvoorbeeld een poelier die zijn oog had laten vallen op medewerkers uit de horeca. Hij besefte dat zij vaak kennis hebben van verse producten en het bereiden daarvan. Deze ondernemer dook daarom in de wereld van de horeca en kreeg via zijn klantenkring en familie verschillende aanbevelingen om in contact te komen met horecamedewerkers die toe waren aan iets anders.

Die poelier heeft nu een uitstekende kok in dienst die verantwoordelijk is voor het kookwerk en de bereiding van de lekkerste gerechten. De kok is dolgelukkig omdat haar werktijden nu vallen tussen 08.00 uur 's ochtends en 18.00 uur 's avonds. En ook de poelier is tevreden omdat hij van een groot probleem verlost is.

Als ondernemer is het slim om buiten je eigen vakgebied te kijken. Zo ken ik bijvoorbeeld ondernemers die gastlessen geven op scholen of schoolklassen uitnodigen om kennis te maken met hun bedrijf. Op die manier weten ze jonge mensen te enthousiasmeren die graag aan de slag willen gaan. Het is echter belangrijk om scholen te bezoeken die relevant zijn voor jouw vakgebied. Het heeft immers weinig zin om hogeschoolstudenten te benaderen die liever verder studeren. Richt je liever op ROC's en mbo-scholen, vooral diegene die onderwijs bieden op het gebied van voeding. Daar heb je de grootste kans om de juiste leerlingen tegen het lijf te lopen.


Terug naar boven