Dames en heren, koeken en peren
Ik denk dat dit vrolijke welkomstwoord op uitsterven staat. We weten natuurlijk allang dat je appels niet met peren mag vergelijken, laat staat peren met koeken. Maar dames vergelijken met heren: dat is een taboe aan het worden. Het moet genderneutraal.
Was dit de laatste Sinterklaas met verschillen tussen jongens- en meisjesspeelgoed? In Frankrijk komt er vanaf volgend jaar in de speelgoedwinkels een einde aan de indeling ‘jongens’ en ‘meisjes’. In folders kan niet meer per sekse worden geadverteerd, winkelpersoneel mag ouders niet meer vragen: ‘is het voor een jongen of een meisje?’
Nu heb ik een hartgrondige hekel aan rolbevestigende uitlatingen. Ik spring uit mijn vel bij seksistische opmerkingen. Maar het gaat mij te ver om te doen alsof er geen verschillen zijn tussen jongens en meisjes. Verschillen zijn de realiteit. Soms zijn ze groot, soms klein; dat ligt aan de objecten van vergelijking.
Minister Ingrid van Engelshoven (Emancipatie) slingerde de discussie in Nederland flink aan. Zij vindt dat ook in Nederland speelgoedfabrikanten hun collecties onder de loep moeten nemen. Het deed nogal wat stof opwaaien: “Speelgoed is gewoon handel”, merkte iemand op. “Fabrikanten kijken waar behoefte aan is of waar mogelijk een markt ontstaat. Daar springen zij op in.”
Al filosoferend, op zoek naar meer kennis als basis voor een helder en eenduidig standpunt, merk ik hoe halfslachtig ik (nog) ben. En dát woord brengt me (het loopt tegen de middag en ik heb trek) in gedachten bij mijn favoriete broodje: halfom. Lekker dik belegd met pekelvlees en gekookte lever. De naam komt van ‘half om half belegd met twee soorten vlees’. In de praktijk puilt het broodje dat ik bij mijn slager koop aan alle kanten uit. Geen half werk, zeg maar. Staat dit broodje ook op uitsterven? Vlees eten ligt onder vuur, wordt het een taboe? Er zijn talloze argumenten, zowel voor als tegen, gefundeerd en uit een onderbuikgevoel.
Het mooie is dat discussie heel vaak leidt tot inspiratie voor vernieuwing: de basis voor innovatie. Dus denk ik aan hybride burgers (ik heb nog steeds trek), een synergie tussen dierlijke en plantaardige eiwitten. Er is behoefte aan, de markt springt erop in, zo werkt dat. De hybride is ánders dan vleesburgers. Is dat erg? Misschien moeten we eens stoppen ze met elkaar te vergelijken. Maak ze gewoon lekker.
Kortom, beste lezers, een lang verhaal kort: ‘Maak 2020 lekker, en vol overgave het verschil!’