09-februari-2024 |
Visvervan­gers zelden een goed alterna­tief voor vis

Visvervan­gers zelden een goed alterna­tief voor vis

Onderzoek van de Consumentenbond wijst uit dat de meeste visvervangers niet de gezonde eigenschappen van echte vis bevatten. Van de 22 onderzochte alternatieven voor tonijn, vissticks en zalm blijken slechts 3 een volwaardige vervanging te zijn. Dit komt door de toevoeging van algen(olie), die dezelfde gezonde omega 3-vetzuren (EPA/DHA) bevatten als vis.

Uit het onderzoek blijkt ook dat veel visvervangers weinig eiwit bevatten, een essentiële bouwstof voor het lichaam. Daarnaast bevatten 6 van de onderzochte producten te veel zout, wat kan leiden tot een hogere bloeddruk. Slechts een klein aantal producten bevat de gezonde omega 3-vetzuren die van belang zijn voor een goede gezondheid.

Voegt niets toe

Sandra Molenaar, directeur van de Consumentenbond, benadrukt dat hoewel vis eten ook risico's met zich meebrengt, zoals de aanwezigheid van zware metalen en dioxines, veel visvervangers niet de gezonde eigenschappen van vis bevatten. Fabrikanten moeten meer inspanningen leveren om echt gezonde alternatieven te bieden die kunnen concurreren met de voedingswaarde van vis.

Consumentenbond.nl

Terug naar boven