08-februari-2023 |
SUNT opent eerste bananen­fa­briek ter wereld

SUNT opent eerste bananen­fa­briek ter wereld

In de EU worden jaarlijks gemiddeld 120.000 ton bananen om cosmetische redenen vernietigd door de douane. SUNT Food strijdt sinds 2019 tegen deze onnodige verspilling en maakt bananenbrood en ‘baked donuts’ van bananenpuree van geredde bananen. Op 6 februari 2023 werd de eerste bananenfabriek ter wereld geopend in Geldermalsen: The Banana Factory. 

In de bananen(puree)fabriek wordt met een geautomatiseerd pel-, sorterings- en rijpingsproces dat nog nergens anders ter wereld in gebruik is bananenpuree gemaakt. Bananenpuree wordt nu nog geïmporteerd uit Midden-Amerika waar handmatig gepeld en gesorteerd wordt. Door het geautomatiseerde systeem was het voor SUNT mogelijk om de fabriek in Nederland te openen en hier voedselverspilling tegen te gaan. En niet alleen de geautomatiseerde processen maken de fabriek uniek, maar ook het feit dat de puree gemaakt wordt van geredde ‘afgekeurde’ bananen. SUNT werkt nu met afgekeurde bananen uit de haven van Antwerpen, maar als het aan hen ligt komen daar heel rap afgekeurde exemplaren uit Rotterdam bij.  

“Het Nederlandse importtarief voor bananenpuree is 0%, maar voor afgekeurde bananen waar je puree van wilt maken betaal je gewoon hetzelfde als voor verse bananen. Deze regels werken verspilling in de hand,” aldus Laura Hoogland. Ze voert een stevige lobby om de regels te veranderen. Onlangs is hierdoor een motie aangenomen in de Tweede Kamer om een aparte goederencode voor afgekeurde bananen te hanteren.  

Grote plannen

In haar strijd tegen voedselverspilling haakt Hoogland belangrijke partners uit de industrie aan. Bananenimporteur Fyffes is hoofdleverancier van de afgekeurde bananen en fabrikant van groenten- en fruitproducten Coroos speelt een belangrijke rol in het innovatieproces van de fabriek. Daarnaast gaat Hoogland met grote nationale en internationale retailers in gesprek, zodat in de toekomst ook in de supermarkt verspilde bananen een nieuwe bestemming kunnen krijgen. De fabriek in Geldermalsen is nog maar een eerste stap. Op termijn gaat SUNT ook fabrieken openen in Duitsland en Engeland.

Suntfood.com

Terug naar boven