06-september-2022 |
Gouda Cheese Awards 2022

Gouda Cheese Awards 2022

Goud voor ’t Kaaslokaal en Uniekaas 30+ Belegen! De állerlekkerste Gouda 48+ jong is ’t Kaaslokaal! Deze kaas van CONO Kaasmakers won donderdag 15 september goud bij de Gouda Cheese Awards 2022. In de categorie Gouda light belegen ging de eerste prijs naar Uniekaas 30+ Belegen van Uniekaas Holland. De winnende kazen dragen een jaar lang het predicaat ‘lekkerste kaas van Nederland’. 

In de categorie Goudse 48+ jong ging zilver naar Gouda Jong Gerkesklooster van Royal FrieslandCampina en brons naar Zaanlander van Albert Heijn. In de categorie Gouda light belegen was Blesckens Finest 30+ van Zuivelfabriek De Graafstroom goed voor zilver en kreeg Milner Belegen van Royal FrieslandCampina brons.

VIP-jury met Rudolph van Veen
De doorslaggevende beoordeling werd gegeven door een VIP-jury onder leiding van de Goudse Pieter Verhoeve. Samen met Meesterkok Rudolph van Veen en culinair journalist Myra Madeleine keurde hij de zes genomineerde kazen. De spannende finale werd gepresenteerd door Anita Witzier; de felbegeerde glazen trofeeën werden uitgereikt door Frau Antje.

Blokje meeproeven en kooktips
De beslissende proeverij op het grote podium op de Markt was live te volgen voor publiek. En publiek was er genoeg; de toch al drukke kaasmarkt van Gouda trok honderden mensen die niet alleen een blokje mee wilden proeven en met Frau Antje op de foto wilden, maar ook wilden kijken hoe Rudolph van Veen de boorsels keurde. Hij verraste het enthousiaste publiek met zijn tips over koken met kaas.

Na de finale ging een nieuwe finale van start: die van Gouda750. Van donderdag 15 t/m zaterdag 17 september sluit Gouda op een spectaculaire manier een feestperiode af die 12 april 2022 startte met de opening door Zijne Majesteit de Koning.

Smaak bepaalt
Gouda Cheese Awards is een belangrijke en bijzondere kaaswedstrijd in Nederland. Het is namelijk geen technische kaaskeuring, maar een neutrale smaaktest: consumenten proeven en beoordelen. Alle inzendingen zijn begin september geproefd door consumentenpanels van sensorisch marktonderzoeksbureau Essensor in Wageningen. De beste zes kazen ‒ drie per categorie ‒ gingen door naar de finale.

Foto: Astrid den Haan

Terug naar boven