14-januari-2022 |
Zwarte bladkool of palmkool

Zwarte bladkool of palmkool

Andere namen waaronder zwarte bladkool bekend is zijn: Cavolo nero, de officiële naam en palmkool, vanwege de vergelijking met de groei van een palmboom. Deze kool wordt nog het meeste gegeten in Toscane (Italië) en is in Nederland moeilijk te krijgen. Alleen de Historische Groente Hof en sommige boerenmarkten en bioboeren hebben het in, in de winterperiode, in het assortiment. Het is familie van de boerenkool en werd heel vroeger ook in ons land verbouwd. De kool heeft sierlijke zwart-groene bladeren tot 60 - 80 cm lange bladeren die 8- 10 cm breed zijn. en is een typische wintergroente. Het blad heeft meer smaak dan de boerenkool en is vooral minder koolachtig. Het heeft meer weg van spinazie. Alleen het blad is weer knapperiger en steviger dan de boerenkool. Zwarte bladkool is heel geschikt om kort te koken en te roerbakken. Verwijder vooraf wel de harde bladnerven.

Recept zwarte bladkool

Nodig: 

• 1 theelepel olijfolie,
• 150 gram spek- of hamblokjes
• 1 teen knoflook, geperst,
• 400 gram palmkool in repen gesneden,
• 200 ml slagroom ,
• paar kerstomaatjes in vieren,
• 150 gram buisjespasta of spirelli,
• peper en zout,
• paar druppeltjes citroensap,

Bereiding:

Snijd de palmkool in repen 

Bak de spekjes of hamblokjes uit in de olijfolie. Na het aanbakken voeg je de in repen gesneden palmkool en de knoflook toe. 

Kook intussen de pasta. Voeg aan het palmkool baksel zo nu en dan een beetje pastawater toe en laat het geheel nog even sudderen. 

Als de kool gaar is, voeg je de room toe en zorg je ervoor dat alles goed doorwarmt. Breng het baksel op smaak met peper, zout en een beetje citroensap en schep de uitgelekte pasta door het koolmengsel.


Terug naar boven