14-januari-2022 |
Winterse koolraap

Winterse koolraap

De herkomst van de koolraap, die behoort tot de kruisbloemfamilkie, is niet duidelijk. Hij werd vroeger niet erg op prijs gesteld vanwege de herinneringen die de knol meebracht aan de Tweede Wereldoorlog en de hongerwinter. De knol is ongeveer 12 cm groot en kan tot wel 1,5 kilo zwaar worden. De kleur is geelgroen. Het vruchtvlees is licht geel en wordt na het koken knalgeel. De koolraap bevat ruim eiwit, calcium, vet en druivensuiker. Provitamine A is verantwoordelijk voor de gele kleur. Verder vind je in de knol de vitaminen B1, B2 en C. Door de knol te koken wordt de wat gronderige smaak lekker zoet en aromatisch.

Koolraap is een snel groeiende groente die rond juli wordt gezaaid. De oogst is circa 3 maanden later in het najaar.

Recept Koolraapjes met beenham en bier

Nodig voor 4 personen:

• 500 g koolraabjes,
• 200 g gekookte beenham (aan een stuk),
• 1 ui,
• 1 el grove mosterd,
• 2 el zonnebloemolie,
• 2 el roomboter,
• 4 el geraspte pittig belegen kaas,
• 1 dl kippenbouillon,
• 1 flesje licht bier (30 cl),
• 1 dl slagroom,
• 2 el fijngehakte peterselie,
• peper uit de molen, zout naar smaak

Bereiding:

Verwarm de oven voor tot 200 graden.

Snijd de geschilde koolraapjes, in blokjes

Verhit de zonnebloemolie en de boter in een bakpan en bak de koolraapblokjes en de gesneden uit tot de laatste mooi glazig is. 

Hittebron verlagen, bouillon en de helft van het bier toevoegen en laat het geheel pakweg 20 minuten zacht stoven. 

Na het stoven de in reepjes gesneden been ham, mosterd en slagroom toevoegen. Goed roeren en het geheel op smaak brengen met peper en zout. 

Breng het mengsel over in een ovenschaal. Giet het laatste restje bier er overheen en bestrooi de bovenkant met geraspte kaas.

Verlaag de hitte van de oven tot 160 graden en laat de koolraabjes in de oven staan tot de bovenkant een mooi egaal bruin korstje vertoont

Schep de lekkernij op en bord en bestrooi het geheel met gehakte peterselie. Snel warm serveren. 

Serveertip:

Heerlijk als bijgerecht of lunch/brunchgerecht.


Terug naar boven