22-februari-2021 | Door: Kiki Stender
Nederland in top 3 slechtste groente-eters van Europa

Nederland in top 3 slechtste groente-eters van Europa

Uit recent onderzoek blijkt dat Nederlanders de nummer 3 slechtste groente- en fruiteters van Europa zijn (1). Slechts 18,1% komt aan de voorgeschreven dagelijks hoeveelheid van 250 gram groente en 2 stuks (200 gram) fruit. In de enquête ‘5 a day’ uitgevoerd door onderzoeksbureau Kantar haalden Denen de laagste score van 12,9% gevolgd door de inwoners van Zweden met 16,4%. Uit aanvullend onderzoek van DirectResearch (2), in opdracht van Verse Oogst*, blijkt ook nog eens dat slechts 22% van de Nederlanders groente als startpunt neemt bij het bedenken van de avondmaaltijd. En daar kan natuurlijk iets aan gedaan worden! 

Start je maaltijd vanuit de groente: #veggiesfirst 

Als je koolhydraten of vlees(vervanger) als startpunt neemt voor je avondmaaltijd, dan blijft de groente een bijgerecht. Zo eet je al snel veel te weinig groente. De oplossing blijkt helemaal niet zo ingewikkeld: begin je maaltijd vaker vanuit de groente. #veggiesfirst dus! Zo weet je zeker dat je er voldoende van binnen krijgt en word je nog eens smakelijk verrast in de keuken. Met groente als basis zit je sowieso goed! Dus als je je avondmaaltijd bedenkt, bedenk dan eerst welke groente je wilt eten, en beslis daarna in welk gerecht je zin hebt. Curry, stamppot, een ovenschotel of een salade? Bepaal wat je daarbij nog meer nodig hebt (denk aan saus, koolhydraten, eiwitten en toppings) en klaar ben je! 

Inspiratie voor vanavond met bloemkool, knolselderij of aubergine 

Op zoek naar inspiratie voor vanavond? Begin dan met een #veggiesfirst recept! Om te laten zien dat groente als hero van de maaltijd echt fantastisch kan smaken, hierbij negen recepten met bloemkool, knolselderij of aubergine. 

RECEPTEN MET BLOEMKOOL 
•    Pittige bloemkool tortilla wraps met rode kool en avocado-sourcream 
•    Bloemkool ‘fried rice’ met ei en geroosterde pinda’s 
•    Bloemkool en kikkererwten uit de oven met tahindressing, geroosterd sesamzaad en Turks brood 

RECEPTEN MET AUBERGINE 
•    Pasta Puttanesca met aubergine 
•    Perzische auberginestoof (Fesenjan) met walnoten, Basmati rijst en granaatappelpitjes 
•    Gemarineerde miso-aubergine met sesamzaad en rijst 

RECEPTEN MET KNOLSELDERIJ 
•    Knolselderij-aardappelstamppot met kruidige venkel en geroosterde hazelnoten 
•    Knolselderij shoarma met volkoren pita’s en Griekse tzatziki 
•    Goulash pasta met knolselderij, paprika en wortel 

Klik hier voor de recepten

1 Onderzoek ‘5 a day’, Kantar (2020). 
 2 Consumentenonderzoek onder een representatieve steekproef van 500 Nederlanders. Vraagstelling: “Als u bedenkt wat voor gerecht u 's avonds wilt eten, wat neemt u dan als startpunt?”, Direct Research (december 2020). 

Bron: Verse Oogst

Terug naar boven