26-maart-2016 | Door: Gerhard Kwak
Maaltijdsalades

Maaltijdsalades

Een maaltijdsalade is een salade die dienst doet als een volledige maaltijd. Ze bevat een mix van verse of geblancheerde groenten, vruchten en vlees of vis. Bijvoorbeeld gegrilde kip, gekruide vleesreepjes of blokjes gebakken spek, gebakken champignons, Franse kaas, aardappelblokjes, macaroni of pasta. Ze worden aangemaakt met (plantaardige) olie, mayonaise, (Bulgaarse) yoghurt, karnemelk en/of een combinatie van deze soorten. Voor de smaak wordt gebruik gemaakt van allerlei kruiden en specerijen, veelal uit het land van herkomst . 

Afhankelijk van de samenstelling vormen maaltijdsalades vaak een belangrijk onder- deel bij een een buffet of de barbecue party. De omschrijving van de hier getoonde salades biedt een gemiddeld beeld van de samenstelling. Die is namelijk sterk afhankelijk van de producent. De foto's op deze pagina zijn overwegend beschikbaar gesteld door producent Hansel.

Aardappelsalade

De basis bestaat uit gekookte aardappelen die op smaak zijn gebracht met onder andere plantaardige olie, ui, azijn, bouillon. Verschillende kruiden waaronder bieslook en selderij zorgen voor een volle smaak. Vooral in Duitsland een veel gebruikte maaltijdcomponent. Vooral bij een Frankfurter (knakworst) of een Curriebratwurst.

Huzaarsalade

Deze saladevariant is bedacht door de huzaren, de van oorsprong Hongaarse ruiters uit het Keizerlijke Oostenrijkse leger. Ze werden ingezet om vijandig gebied te verkennen tijdens de oorlog tegen de Turken. Binnen de vijandelijke linies konden ze niet koken dus bereidden ze hun voedsel vooraf, mengden alles door elkaar en zo ontstond deze koude salade. Een echte maaltijdsalade dus. Zacht gekookte aardappels en een hoeveelheid mager gegaard rundersoepvlees; vooral 'draadjesvlees' is voor deze salade heel geschikt. De hoeveelheid vlees is bepalend voor de eindkwaliteit. In goedkopere varianten wordt nogal eens cornedbeef gebruikt. De overige ingrediënten bestaan uit stukjes augurken, appel, doperwten, wortel en ui. De uiteindelijke smaak wordt onder andere bereikt door de toevoeging van mosterd, tomatenpuree, azijn en kruiden naar smaak. Huzarensalade wordt vaak gebruikt bij koude buffetten.

Variatie: Russische salade. Oorspronkelijk werd in deze salade geen vlees maar gegaarde witvis gebruikt en eieren toegevoegd.

Rundvleessalade

Zacht gekookte aardappels en een hoeveelheid mager rundvlees in een fijne bouillon gegaard. De structuur is over het algemeen wat grover dan de huzarensalade. De hoeveelheid rundvlees is bepalend voor de eindkwaliteit. De overige ingrediënten bestaan uit stukjes augurken, appel, wortel en ui. De uiteindelijke smaak wordt onder andere bereikt door de toevoeging van mosterd, tomatenpuree, azijn en kruiden naar smaak. Rundvleessalade wordt vaak gebruikt bij koude buffetten

Rauwkostsalade

Selderij, komkommer. paprika, prei en ui vormen de groente grondstoffen. Vers gesneden en vermengd met een romige lichte saus van azijn, plantaardige olie en mayonaise. De kruiding bestaat onder andere uit dille en een vleugje mosterdaroma.

kow sjottel

Tijdens de feestdagen, verjaardagen en doopfeesten wordt in Limburg vaak de 'kow sjottel' (koude schotel) een variant van de huzarensalade geserveerd. Kenmerkend voor de schotel is de wat grovere structuur. De aardappels moeten vastkokend zijn en worden na het garen in kleine blokjes gesneden. Ook de andere ingrediënten als augurk en zilver ui worden klein gesneden. Voor kleur en smaak worden ook erwten toegevoegd. Het vlees bestaat uit lekker gekruid rundersoepvlees dat nadat het helemaal gaar is met de hand in dunne draadjes uiteen wordt geplukt. Uit oogpunt van efficiency wordt het vlees ook vaak in kleine blokjes gesneden. Als algemene smaakmaker wordt eventueel extra augurkenvocht en mayonaise gebruikt. Alles wordt voorzichtig door de aardappelblokjes geschept. De salade wordt geserveerd op een bedje van sla en omringd met plakjes tomaat, komkommer, partjes ei en vaak wat lekkere vleeswaren als gekookte ham. Een topper bij Limburgse slagers

Terug naar boven