21-september-2021 |
Bosui

Bosui

Bosuien zijn eigenlijk gewone uien die jong worden geoogst. Ze danken hun naam aan het feit dat ze in bosjes worden aangeboden. De smaak heeft wel wat weg van prei en is heerlijk mild en zacht. Zowel de bolletjes als de stengel zijn te gebruiken. Ze zijn gezond en bevatten vitamine B en C en daarnaast kalium, calcium en ijzer. Ook is de stof cycloalline aanwezig net als in knoflook. Men zegt dat dit stofje hartkwalen kan voorkomen. 

Kooptips

Het blad moet diepgroen zijn en het wit helder wit. Er mogen geen beschadigingen aanwezig zijn. 

Bewaartips

De bosui blijft circa een week goed op een koel, donkere en droge plaats buiten de koelkast. In de koelkast worden ze zacht. Eenmaal aangesneden is een ui maar matig houdbaar. 

Toepassingen

♦ Roerbakken met andere groenten.
♦ Voor een pikantere soep.
♦ Heerlijk gegrild vlees. 
♦ Met een dipsaus als tussendoortje. 

Bereiding

Snijd de bodem met de wortelaanzet eraf en verwijder de buitenste vergeelde delen en het overtollige blad. Was ze en snijd ze in kleine ringetjes. 

♦ Koken
♦ Roerbakken
♦ Grillen
♦ Stoven
kort
enkele minuten
enkele minuten
3 - 5 minuten

♦ Verkrijgbaarheid

Verkrijgbaarheid JAN FEB MRT APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Van Nederlandse bodem
Uit het buitenland
Terug naar boven