
Kidneybonen
Foto: Gezondheidsnet
Kidney(nier) bonen zijn droge bonen die oorspronkelijk uit Noord- en Midden-Amerika komen. Daar zijn ze dan ook veel bekender dan in ons land waar ze ook wel onder de naam rode nierbonen bekend staan. De naam danken ze aan het model van de boon. Een nier. Ze zijn in het buitenland ook verkrijgbaar in de kleuren wit, zwart en bruin. De bonen hebben een wat zoetige smaak. In Amerika vind je de bonen in verschillende bekende gerechten. Als vulling voor taco's en in chili.
Kooptips
Meestal worden de bonen in glas of blik aangeboden. In zakken verpakte bonen moet je vooral controleren op een muffe geur. Laat ze dan maar liggen.
Bewaartips
De bonen zijn minstens een jaar houdbaar op een droge en niet al te warme plek. Bonen in flessen moet je op een donkere plek bewaren zodat ze niet verkleuren.
Toepassingen
♦ In taco's en tortilla's.
♦ Als basis van chili con carne.
♦ In Mexicaanse schotels
♦ Roerbakken met kipfiletblokjes.
♦ In een maaltijdsoep
♦ In een salade met komkommerplakjes. mais en plakjes radijs.
Bereiding
Uit blik of glas kun je de bonen gewoon opwarmen. Gedroogde bonen moet je eerst minstens 12 uur laten weken in ruim water waarna je ze in ongeveer 45 minuten gaart in kokend water. Gebruik veel water want de bonen nemen wel drie keer hun eigen gewicht aan water op.
♦ Verkrijgbaarheid
Verkrijgbaarheid | JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
Van Nederlandse bodem | ||||||||||||
Uit het buitenland | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |