21-september-2021 |
Spruitjes

Spruitjes

Spruitjes zijn de okselknoppen van de spruitkool. Dit zijn de groenten van de volle grond. Ze staan bekend om hun hoge gehalte aan vitamine C en de mild-bittere koolsmaak (hierdoor zijn ze vaak minder populair onder kinderen). Door andere ingrediënten toe te voegen, wordt deze smaak minder uitgesproken. Spruitjes zijn vooral wintergroente en komen voornamelijk uit eigen land.

Kooptips

Goede spruitjes zijn stevig en mooi groen.

Bewaartips

In een open zak of een net kunnen spruitjes tot maximaal 7 dagen in de koelkast bewaard worden. Je kunt ze ook invriezen, maar dan moet je ze eerst 3-4 minuten blancheren. Ze zijn dan in een gesloten verpakking tot een jaar houdbaar bij - 18°C.

Toepassingen

♦ Koken en serveren met een scheutje walnootolie en brokjes walnoot;
♦ In soepen;
♦ Kort koken en roerbakken met tomaten en Mexicaanse kruiden. Opdienen met een tortilla;
♦ Even koken en roerbakken met tuttifrutti;
♦ In stoofgerechten;
♦ Gratineren in de oven;
♦ In een winterse maaltijdsalade.

Bereiding

Verwijder losse blaadjes en snijd de onderkant van de spruitjes. Zet ze op in ruim water. Kook ze gedurende maximaal 13 minuten afhankelijk van de beet die je wenst te bereiken. Giet ze af, voeg een beetje boter toe en bestrooi ze met geraspte nootmuskaat. 

♦ Koken
♦ Roerbakken
♦ Smoren
♦ Stomen
10 - 13 minuten
ca. 10 minuten
12 - 15 minuten
12 - 15 minuten

♦ Verkrijgbaarheid

Verkrijgbaarheid JAN FEB MRT APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Van Nederlandse bodem    
Uit het buitenland    
Terug naar boven