21-september-2021 |
Koolraap

Koolraap

De koolraap is een dikbuikige knol die onder de grond groeit. Koolraap werd vroeger niet allen door mensen gegeten, maar ook als veevoer verbouwd. Tegenwoordig wordt de groente weinig meer gegeten en behoort tot de 'vergeten groenten'. De koolraap wordt vaak verward met de knolraap. De koolraap heeft echter een groengele schil en wordt altijd gestoofd of gekookt. Het gele knolvlees krijgt dan een mooi aromatische smaak en is zacht en wat zoetig. Koolraap laat zich uitstekend combineren met kaasgerechten, lamsvlees, ham van het varken, Gelderse rookworst en gebakken saucijzen. Koolraap is rijk aan vitaminen. 

Voedingswaarde per 100 gram rauw

Energie
Eiwit
IJzer
Koolhydraten
Natrium
Calcium
Vitamine C
Vet

138 KJ,  kcal
1.7 gr
0.4 gr
6.2 gr
20 mgr
24 mgr
48.1 mgr
0.1 g

Kooptips

De raap moet droog en hard zijn en geen beschadigingen vertonen.

Bewaartips

De koolraap is gemakkelijk tot wel een maand houdbaar op een koele plaats. Eenmaal aangesneden is de raap nog enkele dagen houdbaar mits verpakt in vershoudfolie.

Toepassingen

♦ In de stamppot rauwe andijvie.
♦ Raspen in rauwkostschotels.
♦ Koken en serveren met kerrie-, mosterd- of kaassaus.
♦ Gekookt kruiden met kaneel en suiker.
♦ Heerlijk in de soep.
♦ Koken met spekblokjes en ui.
♦ Maak een knolraappuree met boter en room.

Bereiding

Snijd de knol eerst in plakken en schil deze. Snijd er daarna blokjes of frietjes van. Knolraap kook je in circa 20 min gaar. Na het afgieten kun je de knolblokjes op smaak brengen met wat suiker of nootmuskaat . Voeg een klontje boter toe. De smaak van de koolraap is wat zoet. 

♦ Koken
♦ Smoren
♦ Stomen
♦ Magnetron
15 - 20 minuten
circa 20 - 25 minuten
20 - 25 minuten
7 - 9 minuten

♦ Verkrijgbaarheid

Verkrijgbaarheid JAN FEB MRT APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Van Nederlandse bodem            
Uit het buitenland            
Terug naar boven