24-oktober-2016 | Door: Kiki Stender
De pompoen

De pompoen

Leuk hoor, al die pompoenen in de Nederlandse tuinen. Een paar bij elkaar op een tafeltje, wat kalebassen erbij en je hebt een kleurrijk hoekje in de herfst- en wintertuin. Maar ik zie ze nog steeds het liefst in de soep. 

Pompoen werkt verwarmend, is zacht van smaak en licht verteerbaar

Pompoenen zijn verwant aan komkommers en meloenen, en het aantal variaties is enorm. De smaak varieert van neutraal tot lekker zoet. De variëteiten zijn onder te verdelen in zomer- en winterpompoenen. De courgette is een voorbeeld van de zomerpompoen. Winterpompoenen zijn bijvoorbeeld de flespompoen (met gladde, crèmekleurige schil), de hubbardpompoen (met harde, ruwe, meer of minder geribde schil, en een ovale of ronde vorm) en de Turkse muts (onregelmatige, harde dunne groene schil, en vruchtvlees met een hazelnootachtige zoete smaak). Winterpompen is verkrijgbaar in de herfst en vroege winter. Door de harde schil kan de groente soms maanden worden bewaard. Van oorsprong komt de groente uit Zuid-Amerika. Columbus bracht hem (samen met de aardappel) naar Europa.

De oranje pompoen

De oranje pompoen heeft een iets zoetere smaak dan de groene variant. Er zijn kleine pompoenen, maar sommige (de reuzenpompoen) kunnen uitgroeien tot een omvang van 1,5 meter met een gewicht wel 50 kilo. De zaden zijn te drogen en na het doppen te eten (ze zijn zeer energierijk en een goede bron van onder andere ijzer, magnesium, vitamine B1 en B2). Pompoen werkt verwarmend, is een belangrijke leverancier van mineralen, en van de antioxidanten bèta caroteen en vitamine E. Het vruchtvlees is ideaal te gebruiken als basis voor babyvoeding, omdat het licht verteerbaar is en vanwege de neutrale smaak. Voor vegetariërs vormt de groente een goede bron van vitamine A. Voedingswaarde per 100 gram: 35 kilocalorieën; 0 gram vet; 1 gram eiwit; 8 gram koolhydraten.

Halloween

Pompoenen spelen een belangrijke rol tijdens Halloween, dat gevierd wordt in de nacht van 31 oktober op 1 november (Allerheiligen). De oorsprong van Halloween wordt gezocht in het oude Keltische feest Samhain. Dit was de nieuwjaarsdag voor de Kelten, én de dag van de doden. Tijdens Samhain was de grens tussen de spirituele en menselijke wereld dun. Men geloofde dat de geesten in deze nacht toegang hadden tot de wereld van de levenden. De geesten moesten worden misleid om te voorkomen dat zij de mensen zouden meezuigen in hun wereld. De beste manier om dat te doen, was door je te verkleden als de dood, zodat geesten je niet konden herkennen. De uitgesproken kleuren van Halloween zijn zwart en oranje. Oranje is de kleur van de herfst en de oogst, zwart vanzelfsprekend het symbool van de dood. Van uitgeholde (oranje) pompoenen worden voor de feestnacht lantaarns gemaakt, om de boze geesten te verdrijven.

Foto: ©Yellowj/Shutterstock.com

Pompoensoep

Ingrediënten

Ui, knoflook, pompoen, winterwortel, sherry, 

Terug naar boven