
Molsla
Het is zeker niet alom bekend dat het jonge blad van paardenbloemen lekker is als salade. De bladeren worden ook wel 'molsla' genoemd. De naam is afkomstig van het feit dat de liefhebbers van deze sla de bladeren het liefst plukken in molshopen. In deze hopen zand blijven de bladeren door het gebrek aan direct zonlicht mooi zacht, wat witter en minder bitter dan het gewone blad. In Nederland is molsla een vrijwel onbekend fenomeen. In Frankrijk is de sla echter op de markt te koop. Bij ons zal je er zelf op uit moeten trekken om de bladeren te plukken. Pluk bij voorkeur het jonge blad, dat is niet zo bitter en van een schoon terrein.
Voedingswaarde per 100 gram rauw
Energie |
228 KJ, 55 kcal |
Kooptips
Soms zijn er groentespecialisten die de molsla verkopen. Kies alleen voor mooie frisse bladeren.
Bewaartips
Je houdt de bladeren hooguit 2 dagen goed in de koelkast. Buiten de koeling worden ze door de warmte al snel slap.
Toepassingen
♦ Lekker in een salade.
♦ Serveren met gebakken spekjes.
♦ Hak de blaadjes door een omelet.
♦ Bereiden als spinazie.
Bereiding
♦ Koken ♦ Smoren ♦ Stomen |
4 - 6 minuten 6 - 7 minuten ongeveer 5 minuten |
♦ Verkrijgbaarheid
Verkrijgbaarheid | JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
Van Nederlandse bodem | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | |||||||
Uit het buitenland | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |