Witlof
Witlof wordt in het donker geteeld. Het is familie van de andijvie. Witlof wordt ook wel Brussels lof genoemd. De teelt van goede witlof kost twee jaar. Tuinders zijn daar twee jaar mee bezig. In het eerste jaar telen ze de witlofwortelen die zodra ze volgroeid zijn worden geoogst. Vervolgens zetten ze de wortelen op en bedekken die met een laag speciale aarde. In het tweede jaar kunnen dan de witlofstronkjes geoogst worden. Vroeger was witlof erg bitter. De soorten van nu zijn milder.
Kooptips
Koop stevige struiken die mooi wit zijn. Een beschadigde witlof wordt snel bruin.
Bewaartips
In een papieren zak blijft witlof in de koelkast ongeveer een week goed. Buiten de koelkast blijft witlof, op een koele plek, hooguit twee dagen goed.
Toepassingen
♦ Rauw gesneden in salades met appel
♦ In een sinaasappelsalades met mosterdsaus.
♦ Koken en serveren met aardappelpuree
♦ Gratineren met gekookte ham en kaas.
♦ Gekookt serveren met een Hollandaisesaus.
♦ Eerst koken en dan in de koekenpan karamelliseren met suiker.
♦ Witlofbladeren dippen in hummus of guacamole.
Bereiding
Haal de buitenste blaadjes weg en snijd de onderkant van de witlof. Verwijder ook het hart. De zogenaamde pit. Was de blaadjes en snijd ze in stukjes.
♦ Koken ♦ Roerbakken ♦ Smoren ♦ Stomen ♦ Magnetron |
12 - 15 minuten 3 - 5 minuten 15 - 20 minuten 12 - 15 minuten 4 - 7 minuten |
♦ Verkrijgbaarheid
Verkrijgbaarheid | JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
Van Nederlandse bodem | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |
Uit het buitenland | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |