Truffels
Truffels zijn de meest beroemde paddenstoelen ter wereld. Met als gevolg dat ze ook het duurste zijn. Er zijn verschillende soorten. De beste zijn de witte truffel, de zomertruffel en de Perigord truffel. De vorm van de truffel is rond en het vruchtvlees heeft een gemarmerde structuur. Ze kunnen ongeveer 7 cm groot worden en wegen dan 40-50 gram. Ze hebben een typische smaak en aroma dat snel overheerst. De paddenstoelen groeien in het wild in de buurt van eiken en op wijngaarden. Ze worden met behulp van honden opgespoord. Deze zijn hiervoor speciaal opgeleid. Bekende truffelgebieden zijn: Umbrië en Marche in Italië en de Provence in Frankrijk. De zomertruffels zijn verkrijgbaar van juni tot en met november. De zwarte van november tot en met maart.
Kooptips
Truffels mogen absoluut niet nat zijn aan de buitenkant. Een natte truffel is onbruikbaar. Daarnaast moeten ze lekker geuren. Pas op voor vuile truffels anders betaal je voor het aangehechtte zand ook een vermogen.
Bewaartips
Houd ze goed apart anders smaakt alles naar truffel. Zwarte truffels zijn circa 14 dagen houdbaar. Witte minder lang maximaal 7 dagen.
Toepassingen
♦ Truffelschaafsel over een pasta of risotto.
♦ Mengen met roerei.
♦ Verwerken in truffelpaté.
♦ Lekker in sauzen.
♦ Schaafsel over vis.
Bereiding
Een truffel maak je schoon met een borsteltje en snijd hem vervolgens in plakjes of je schaaft ze om te gebruiken als truffelstrooisel. Verhit truffel niet langer dan enkele minuten.
♦ Verkrijgbaarheid
Verkrijgbaarheid | JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
Van Nederlandse bodem | ||||||||||||
Uit het buitenland | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |