Spruitjes
Spruitjes zijn de okselknoppen van de spruitkool. Dit zijn de groenten van de volle grond. Ze staan bekend om hun hoge gehalte aan vitamine C en de mild-bittere koolsmaak (hierdoor zijn ze vaak minder populair onder kinderen). Door andere ingrediënten toe te voegen, wordt deze smaak minder uitgesproken. Spruitjes zijn vooral wintergroente en komen voornamelijk uit eigen land.
Kooptips
Goede spruitjes zijn stevig en mooi groen.
Bewaartips
In een open zak of een net kunnen spruitjes tot maximaal 7 dagen in de koelkast bewaard worden. Je kunt ze ook invriezen, maar dan moet je ze eerst 3-4 minuten blancheren. Ze zijn dan in een gesloten verpakking tot een jaar houdbaar bij - 18°C.
Toepassingen
♦ Koken en serveren met een scheutje walnootolie en brokjes walnoot;
♦ In soepen;
♦ Kort koken en roerbakken met tomaten en Mexicaanse kruiden. Opdienen met een tortilla;
♦ Even koken en roerbakken met tuttifrutti;
♦ In stoofgerechten;
♦ Gratineren in de oven;
♦ In een winterse maaltijdsalade.
Bereiding
Verwijder losse blaadjes en snijd de onderkant van de spruitjes. Zet ze op in ruim water. Kook ze gedurende maximaal 13 minuten afhankelijk van de beet die je wenst te bereiken. Giet ze af, voeg een beetje boter toe en bestrooi ze met geraspte nootmuskaat.
♦ Koken ♦ Roerbakken ♦ Smoren ♦ Stomen |
10 - 13 minuten ca. 10 minuten 12 - 15 minuten 12 - 15 minuten |
♦ Verkrijgbaarheid
Verkrijgbaarheid | JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
Van Nederlandse bodem | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ||
Uit het buitenland | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |