Sjalot
De sjalot is een kleine ui met een wat ovale vorm. De kleur van de schil varieert van geel tot roodachtig. De smaak van deze ui is fijner dan van een gewone ui. Ze veroorzaken tijdens het snijden wel sneller en meer tranen.
Kooptips
De sjalotjes moeten droog en stevig aanvoelen.
Bewaartips
De uien blijven op een droge en donkere plaats met gemak enkele weken goed.
Toepassingen
♦ Voor een mooiere en zachtere smaak in jus en saus.
♦ Gesnipperd door een verse salade.
♦ Heerlijk in een bouillon.
♦ Gebakken vormen ze een prima combinatie met andere groenten.
♦ Meegebakken met champignons zorgen ze voor een fijnere smaak.
♦ Meebakken met een spiegelei.
Bereiding
Snijd het kontje er af en verwijder de schil. Snijd het sjalotje daarna in ringen of snipper ze. Van een gesneden nsjalot is het bekend dat vocht snel bitter wordt, dus snijd ze pas kort voor het gebruik.
♦ Verkrijgbaarheid
Verkrijgbaarheid | JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
Van Nederlandse bodem | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |
Uit het buitenland | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |