21-september-2021 |
Shiitakes

Shiitakes

Shiitakes komen van oorsprong uit Japan. Nadat ze jarenlang alleen in gedroogde vorm verkrijgbaar waren worden ze nu ook in Nederland geteeld. Dat gebeurt bij ons op een mengsel van eikenzaagsel, stro en water. Dit in tegenstelling tot Japan waar ze op houten stammen worden gekweekt. De paddenstoel heeft een platte hoed en de kleur gaat van licht- tot donkerbruin. De steel is crèmig van kleur. De shiitake geurt aromatisch en is lekker kruidig.

Kooptips

De hoed mag niet slap zijn maar moet soepel aanvullen. Daarnaast moet de paddenstoel droog zijn en mag de hoed geen bruine vlkekken vertonen. 

Bewaartips

De shiitakes worden verpakt in kunststof bakjes of voorverpakt onder folie. Verpakt zijn ze tot 14 dagen in de koeling houdbaar.

Toepassingen

♦ Gebakken in pannenkoekjes.
♦ In de soep.
♦ Wokken met kabeljauwreepjes 
♦ Roerbakken met roosjes bloemkool en Parmezaanse kaas
♦ In een omelet. 

Bereiding

Maak ze schoon met een borsteltje. De steel gebruik je, fijngehakt, in sauzen of soepen. De hoeden snijd je in plakjes. Shiitakes moet je niet koken want dan worden ze er niet lekkerder op. Roerbak ze liever in de olie of bereid ze verpakt in aluminiumfolie in de oven. Je kunt ze ook uitstekend stoven in wijn. Bereid ze nooit langer dan maximaal 5 minuten anders worden ze taai. 

♦ Verkrijgbaarheid

Verkrijgbaarheid JAN FEB MRT APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Van Nederlandse bodem
Uit het buitenland
Terug naar boven