Rode ui
De rode ui is een broertje van de normale ui. Het behoort tot het geslacht Allium, die beter bekend staat als de uienfamilie. Een rode ui heeft een bijna paarse schil. Wanner je hem snijdt is de ui lichtrood gestreept met wit. Dat geeft meteen de decoratieve waarde van de ui weer. De rode ui die we in Nederland telen is wat minder scherp dan de witte ui. Ook ga je meestal minder tranen bij het snijden.
Kooptips
De uien mogen geen uitlopers hebben en ze moeten hard en droog aanvoelen. .
Bewaartips
Bewaar uien niet in de koelkast, maar op een droge koele plaats. De rode ui is korter houdbaar dan de witte, maar desondanks zijn ze enkele weken houdbaar.
Toepassingen
♦ Gesnipperd bij zoute haring.
♦ Als garnering op vis- en vleeswarenschotels.
♦ In roerbakgerechten.
♦ In ringen (rauw of gebakken) op een hamburger of een pizza.
♦ Gesnipperd door een salade.
♦ Gemixed met vlees aan een spies voor de barbecue.
♦ In stoofgerechten.
♦ Gesnipperd bij een gebakken ei of omelet.
Bereiding
Ontdoe de ui van de buitenste bladeren en snijd hem in ringen of hak hem in snippers. Snijd uien zo kort mogelijk voor het gebruik anders wordt de smaak snel bitter.
♦ Koken ♦ Roerbakken ♦ Grillen ♦ Smoren ♦ Stomen ♦ Magnetron |
8 - 15 minuten 5 - 7 minuten 10 - 13 minuten 20 - 25 minuten 35 - 40 minuten 4 - 6 minuten |
♦ Verkrijgbaarheid
Verkrijgbaarheid | JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
Van Nederlandse bodem | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |
Uit het buitenland | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |