prei
Prei behoort tot de lookfamilie net als knoflook, ui en bieslook. Het is een pittige groente met witte stelen en een groen schutblad. De geur is heel aromatisch. Er is zomer-, herfst- en winterprei. De laatste is wat dikker en varieert in kleur van grijsgroen tot blauwgroen. De zomer- en herfstprei zijn wat langer en dunner en hebben een geelgroenblad. Hun houdbaarheid is wat minder dan de winterprei. Ook de structuur is wat fijner. Noord-Brabant en Limburg zijn de grootste toeleveranciers. Prei is het hele jaar beschikbaar.
Kooptips
Het blad van de prei moet frisgroen van kleur zijn en er mogen geen beschadigde plekken aanwezig zijn.
Bewaartips
Prei is met gemak 5 tot 7 dagen houdbaar in de groentela van de koelkast. Gesneden prei moet je eigenlijk meteen gebruiken. Prei kun je het beste in de diepvries bewaren als deze gegaard is. De houdbaarheid bedraagt dan met gemak een heel jaar (-18°C0.
Toepassingen
♦ Roerbakken met gesneden champignons.
♦ Op pizza's.
♦ Rauw in salades.
♦ In hartige quiches met ham en kaas.
♦ In de pasta.
♦ Gratineren met een kaassaus.
Bereiding
Haal de dikste en vergeelde bladeren weg en verwijder de voet. Snijd de prei in de volle lengte doormidden en spoel deze dan schoon onder stromend water. Vouw de bladeren uit elkaar en laat ze na het spoelen goed uitlekken. Snij de bladeren tot slot in stukken.
♦ Koken ♦ Roerbakken ♦ Smoren ♦ Stomen ♦ Magnetron |
10 - 12 minuten 2 - 4 minuten 16 - 18 minuten 15 - 20 minuten 4 - 6 minuten |
♦ Verkrijgbaarheid
Verkrijgbaarheid | JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
Van Nederlandse bodem | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |
Uit het buitenland | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |