21-september-2021 |
prei

prei

Prei behoort tot de lookfamilie net als knoflook, ui en bieslook. Het is een pittige groente met witte stelen en een groen schutblad. De geur is heel aromatisch. Er is zomer-, herfst- en winterprei. De laatste is wat dikker en varieert in kleur van grijsgroen tot blauwgroen. De zomer- en herfstprei zijn wat langer en dunner en hebben een geelgroenblad. Hun houdbaarheid is wat minder dan de winterprei. Ook de structuur is wat fijner. Noord-Brabant en Limburg zijn de grootste toeleveranciers. Prei is het hele jaar beschikbaar. 

Kooptips

Het blad van de prei moet frisgroen van kleur zijn en er mogen geen beschadigde plekken aanwezig zijn. 

Bewaartips

Prei is met gemak 5 tot 7 dagen houdbaar in de groentela van de koelkast. Gesneden prei moet je eigenlijk meteen gebruiken. Prei kun je het beste in de diepvries bewaren als deze gegaard is. De houdbaarheid bedraagt dan met gemak een heel jaar (-18°C0.

Toepassingen

♦ Roerbakken met gesneden champignons.
♦ Op pizza's.
♦ Rauw in salades.
♦ In hartige quiches met ham en kaas.
♦ In de pasta. 
♦ Gratineren met een kaassaus.
 

Bereiding

Haal de dikste en vergeelde bladeren weg en verwijder de voet. Snijd de prei in de volle lengte doormidden en spoel deze dan schoon onder stromend water. Vouw de bladeren uit elkaar en laat ze na het spoelen goed uitlekken. Snij de bladeren tot slot in stukken.

♦ Koken
♦ Roerbakken
♦ Smoren
♦ Stomen
♦ Magnetron
10 - 12 minuten
2 - 4 minuten
16 - 18 minuten
15 - 20 minuten
4 - 6 minuten

♦ Verkrijgbaarheid

Verkrijgbaarheid JAN FEB MRT APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Van Nederlandse bodem
Uit het buitenland
Terug naar boven