Pastinaak
Vroeger was pastinaak een zeer geliefde groente, het is een voorganger van onze winterwortel. Tegenwoordig rekenen we de pastinaak tot de ‘vergeten groenten’ want bijna niemand kent de pastinaak nog. Het is een lange ivoorkleurige wortel die wel 300 gram per stuk kan wegen. De smaak is intens, aromatisch en enigszins zoet en ligt tussen de smaak van wortel en knolselderij in, volgens sommigen heeft het ook iets van anijs in de smaak. Pastinaak kan rauw, gestoofd en gekookt gegeten worden.
Kooptips
Kies stevige, harde wortels. Zachte wortels zijn nog wel geschikt voor puree of soep.
Bewaartips
Pastinaken zijn tot 2 weken houdbaar, net als winterwortels. Bewaar ze op een koele plek bij 12 - 15°C.
Je kunt de groente invriezen na ze eerst, circa 2 minuten, geblancheerd te hebben. Goed verpakt is de pastinaak bij -18°C tot 6 maanden houdbaar.
Toepassingen
♦ Koken en serveren bij wild en vlees;
♦ Schaven in plakjes en frituren tot chips;
♦ Raspen en serveren met een dressing in een slade;
♦ In blokjes stoven met pompoen en wortel;
♦ In lange repen schaven en smoren;
♦ Gebruiken in soepen;
♦ Stoven met of zonder vlees.
Bereiding
♦ Koken ♦ Roerbakken ♦ Smoren ♦ Stomen |
ca. 20 minuten ca. 15 minuten 25 minuten 25 - 30 minuten |
♦ Verkrijgbaarheid
Verkrijgbaarheid | JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
Van Nederlandse bodem | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | |||||
Uit het buitenland | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |