Paprika
Paprika’s zijn er in allerlei kleuren, als rood, groen, geel, paars en oranje. Ook de vormen, smaken en sinds kort ook de maten varieren enorm. Paprika's behoren tot de vruchtgroenten net als de tomaat, komkommer en de aubergine. De paprika vindt zijn oorsprong in Midden- en Zuid-Amerika, maar komt tegenwoordig in de hoogste kwaliteit uit Nederlandse kassen. De grote hoeveelheid vitamine C en de lekkere frisse smaak zijn goede redenen om veel met deze vruchtgroente te doen. Nieuw van Nederlandse bodem: ze zijn er nu ook in speciale kleine maatjes met een extra zoete smaak als verantwoorde (kinder)snack!
Kooptips
Let op dat de paprika's niet beschadigd zijn. Beschadigingen worden snel groter. Ze moeten er glad uitzien en stevig aanvoelen.
Bewaartips
Liefst niet in de koelkast want de vrucht rijpt graag nog even door. Kies voor een koele plek tussen de 12 - 15°C. Op de juiste temperatuur blijven paprika's ongeveer een week mooi. In een gesloten zak kun je ze invriezen en blijft de paprika bij -18°C tot 3 maanden goed.
Toepassingen
♦ Roosteren in de oven. Het zwarte vel daarna verwijderen;
♦ In stoofschotels met vlees;
♦ Aan stukjes op spiesen bijv. bij een shaslick;
♦ Vullen met rijst of gehakt;
♦ Vrolijke kleur en lekkere smaak in salades;
♦ Als reepjes in de soep;
♦ Reepjes op een boterham met kaas of ham;
♦ Op een pizza;
♦ In hartige taarten;
♦ In wraps samen met bonen en tomaten.
Bereiding
Was de paprika's en halveer ze. Verwijder de steelaanzet en de zaden met de zaadlijsten. Wanneer je de paprika wilt vullen en je daarna het deksel terugzet dan is het mooier om de steel te laten zitten.
♦ Koken ♦ Roerbakken ♦ Magnetron ♦ Grillen ♦ Smoren ♦ Stomen |
5 - 9 minuten 5 - 7 minuten 1,5 - 3 minuten 3 - 5 minuten 10 - 15 minuten ca. 10 minuten |
♦ Verkrijgbaarheid
Verkrijgbaarheid | JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
Van Nederlandse bodem | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |
Uit het buitenland | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |