Olifantsknoflook
De olifantsknoflook kan wel tot 500 gram gewicht uitgroeien. Het is dus met recht een reuzenknoflook. De ui bestaat ui 5 tenen die je gemakkelijk uit elkaar kunt halen. De smaak en het aroma zijn mild soms zelfs bijna aan de zoete kant. De typische knoflookgeur ontstaat ook bij deze ui door de zwavelverbinding 'allyl-methyl-sulfide'. De geur is echter wel minder overheersend aanwezig dan bij de gewone knoflook. De olifantsknoflook komt hoofdzakelijk uit Zuid-Amerika met name de landen Chili en Argentinië zijn er groot in. Deze knoflook groeit net als uien en gewone knoflook onder de grond.
Kooptips
Koop alleen olifantsknoflook zonder uitlopers. Let ook op dat de ui niet uitgedroogd is.
Bewaartips
Als de knoflook te warm wordt opgeslagen dan gaat ze uitlopen. Bewaar de ui dus op een droge en koele plek dan blijven ze maanden goed.
Toepassingen
♦ Heerlijk in een knoflooksaus.
♦ Rauw in salades.
♦ Prima in de tzatziki.
Bereiding
Pel de knoflook en de verschillende tenen en snijd of hak ze klein. Gebruik minder teentjes dan bij de gewone knoflook.
♦ Verkrijgbaarheid
Verkrijgbaarheid | JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
Van Nederlandse bodem | ||||||||||||
Uit het buitenland | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |