Okra
Okra’s behoren tot de vruchtgroenten. Ze zien er een beetje uit als een kruising tussen een groene peper en een courgette. De Latijnse naam 'Abelmoschus esculentus' is afkomstig van het Arabische woord 'abu-L-mosk (vader van musk). Dit omdat de zaden naar muskus ruiken. De zaden zijn plat en eetbaar. In het Engels wordt Okra ook wel 'lady's finger' genoemd vanwege de uiterlijke gelijkenis. Ze zien er uit als een peul en zijn tot maximaal 15 cm lang. Okra's zijn er in een rode en een groene variant en hebben een pittige smaak. Grappig is wel dat de rode variant tijdens het koken ook groen wordt. Je vindt ze terug in de Marokkaanse, Indiase en Creoolse keuken. Tijdens het snijden of lang koken wordt okra wat slijmerig. Dit ‘sap’ heeft een grote gelatineachtige bindkracht. In Creoolse gerechten wordt okra daarom vaak gebruikt als bindmiddel.
Voedingswaarde per 100 gram rauw
Energie |
180 KJ, 42kcal |
Kooptips
Koop okra's die er stevig uitzien en geen bruine plekken hebben.
Bewaartips
Bewaar de okra's op een koele plek buiten de koelkast. Ze zijn dan ongeveer 3 dagen houdbaar. In de koelkast verliezen ze snel hun heerlijke smaak.
Toepassingen
♦ Koken.
♦ Bestrijk ze met olijfolie en barbecue ze.
♦ Roerbakken met paprika, courgette, aubergine en tomaten.
♦ Gebruik ze rauw in een rauwkostsalade.
♦ Doop ze in losgeklopt ei, haal ze door amzena en frituur ze 3 minuten op 180°C..
♦ Heerlijk met lams- en rundvlees.
♦ In stoofpotten (Gumbo). Een Amerikaanse stoofpot met gamba's en worst.
♦ Voor de slijmerige Antilliaanse 'Jambosoep'.
Bereiding
Verwijder de aanzet van de steel en was ze onder stromend water. Let op dat ze niet beschadigd raken anders verliezen ze hun sap tijdens het koken. In een rauwkostsalade of bij het gebruik als bindmiddel in een stoofschotel moeten ze natuurlijk wel in blokjes gesneden worden.
♦ Koken ♦ Roerbakken ♦ Smoren ♦ Grillen |
ca. 5 minuten 3 minuten ca. 10 minuten ca. 5 minuten |
♦ Verkrijgbaarheid
Verkrijgbaarheid | JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
Van Nederlandse bodem | ||||||||||||
Uit het buitenland | ♦ | ♦ | ♦ |