21-september-2021 |
Meiraap

Meiraap

Meirapen of knollen zijn er in verschillende varianten: plat, rond, halflang en lang. In Nederland worden ze vrijwel alleen door hobbytuinders of in de biologische landbouw gekweekt. In België en Frankrijk zijn ze wat algemener. Ze worden soms nog aangeboden met het loof eraan. De kleur varieert van paars-wit tot wit. De smaak is een beetje zoetig en het knolvlees is lekker mals. Ze komen van oorsprong uit het Middellandse Zeegebied en uit West-Azië. Meirapen die niet in het voorjaar worden verkocht, maar in het najaar hebben dan de naam 'herfstraap'. 

Kooptips

Koop alleen mooie en onbeschadigde knollen. 

Bewaartips

Bewaar de meiraap hooguit 1-2 weken in de groentelade van de koelkast. Eventueel de snijvlakken afdekken met plasticfolie.

Toepassingen

♦ Voeg blokjes toe aan een groentesoep.
♦ Smoren in de boter met gehakte bieslook.
♦ In stoofschotels met prei.
♦ Prima kombinatie met lentegroenten als peultjes
♦ Roerbakken met courgette- of paprikablokjes. 
♦ In een stamppotje met raapstelen. 

Bereiding

Was de meirapen voor het gebruik en verwijder de boven- en onderkant.

♦ Verkrijgbaarheid

Verkrijgbaarheid JAN FEB MRT APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Van Nederlandse bodem                        
Uit het buitenland                

 

Terug naar boven