Meiraap
Meirapen of knollen zijn er in verschillende varianten: plat, rond, halflang en lang. In Nederland worden ze vrijwel alleen door hobbytuinders of in de biologische landbouw gekweekt. In België en Frankrijk zijn ze wat algemener. Ze worden soms nog aangeboden met het loof eraan. De kleur varieert van paars-wit tot wit. De smaak is een beetje zoetig en het knolvlees is lekker mals. Ze komen van oorsprong uit het Middellandse Zeegebied en uit West-Azië. Meirapen die niet in het voorjaar worden verkocht, maar in het najaar hebben dan de naam 'herfstraap'.
Kooptips
Koop alleen mooie en onbeschadigde knollen.
Bewaartips
Bewaar de meiraap hooguit 1-2 weken in de groentelade van de koelkast. Eventueel de snijvlakken afdekken met plasticfolie.
Toepassingen
♦ Voeg blokjes toe aan een groentesoep.
♦ Smoren in de boter met gehakte bieslook.
♦ In stoofschotels met prei.
♦ Prima kombinatie met lentegroenten als peultjes
♦ Roerbakken met courgette- of paprikablokjes.
♦ In een stamppotje met raapstelen.
Bereiding
Was de meirapen voor het gebruik en verwijder de boven- en onderkant.
♦ Verkrijgbaarheid
Verkrijgbaarheid | JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
Van Nederlandse bodem | ||||||||||||
Uit het buitenland | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |