Limaboon
Limabonen kennen we in Nederland alleen als grote witte gedroogde bonen. Ze zijn afkomstig van een tropische brede en platte peulvrucht en worden ook wel boter- of olifantsbonen genoemd. Van oorsprong komen ze uit Zuid-Amerika (Andesgebergte en de Amazone) waar ze al bekend waren bij de Inca's.
Kooptips
Verse limabonen worden vrij zelden aangevoerd. Gedroogd, in pot of blik zijn ze echter het hele jaar door verkrijgbaar.
Bewaartips
Gedroogde bonen moeten schoon en droog zijn en mogen niet muf zijn. Let op de houdbaarheidsdatum. Gedroogde bonen zijn lang houdbaar op een droge en koele plaats. Naarmate je ze langer bewaard wordt de schil harder en moet je ze langer koken.
Toepassingen
♦ In stoofschotels.
♦ In een soep.
♦ Lekker in een salade met tonijn en knoflook.
♦ Als vulling van wraps.
Bereiding
Limabonen mag je niet rauw eten. Ze bevatten het gif lectine. Door ze te koken verdwijnt het gif. Week de gedroogde bonen voor het gebruik minstens 8 uur. Zet ze daarna op in schoon water en kook ze gedurende circa 1,5 uur. Vanuit blik of pot kun je de bonen meteen opwarmen.
♦ Voorweken |
8 uur 90 minuten |
♦ Verkrijgbaarheid
Verkrijgbaarheid | JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
Van Nederlandse bodem | ||||||||||||
Uit het buitenland | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |