Kousenband
Heel lange veterachtige groene peulen die veel weg hebben van een uitgerekte sperzieboon. In een warm klimaat kunnen de bonen tot wel een meter lang worden. Wij kennen deze boon vooral uit Suriname, maar ze komt ook voor in Californië, Zuidoost Azië en Zuid-China. Bij ons kennen we alleen de bonen met een lengte tot maximaal 25 cm. De smaak is gelijk aan de sperzieboon maar duidelijk pittiger. De peulen zijn gezond en bevatten kalium, foliumzuur en andere mineralen. Ook bevatten ze de vitamines B1 en B2.
Voedingswaarde per 100 gram gekookt
Energie |
180 KJ, 42kcal |
Kooptips
De bonen mogen niet slap aanvoelen. Stevig en sappig is het devies. Oudere bonen zijn minder lekker en worden gauw stug.
Bewaartips
Bewaar de bonen niet in een koelkast want dan verkleuren ze. Op een koele plaats (max. 12°C) zijn ze enkele dagen houdbaar.
Toepassingen
♦ Roerbakken met blokjes ham of spek.
♦ Stoven in kokosmelk met sambal.
♦ Roerbakken met champignons, ui en paprika.
♦ Koken en vermengen met gekookte worteltjes en mais.
♦ In de Surinaamse roti.
Bereiding
Verwijder de puntjes na de bonen gewassen te hebben. Soms heb je stugge draden die moet je ook verwijderen. Snij de bonen in kleine stukjes en kook ze gedurende ongeveer 15 minuten gaar in weinig water of roerbak ze. Kousenband smaakt erg lekker bij Surinaams zout vlees en rijst. Voor een goede bereiding heb je uien, knoflook en peper nodig.
♦ Koken ♦ Roerbakken |
15 minuten enkele minuten |
♦ Verkrijgbaarheid
Verkrijgbaarheid | JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
Van Nederlandse bodem | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | |||||||
Uit het buitenland | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |