Koolraap
De koolraap is een dikbuikige knol die onder de grond groeit. Koolraap werd vroeger niet allen door mensen gegeten, maar ook als veevoer verbouwd. Tegenwoordig wordt de groente weinig meer gegeten en behoort tot de 'vergeten groenten'. De koolraap wordt vaak verward met de knolraap. De koolraap heeft echter een groengele schil en wordt altijd gestoofd of gekookt. Het gele knolvlees krijgt dan een mooi aromatische smaak en is zacht en wat zoetig. Koolraap laat zich uitstekend combineren met kaasgerechten, lamsvlees, ham van het varken, Gelderse rookworst en gebakken saucijzen. Koolraap is rijk aan vitaminen.
Voedingswaarde per 100 gram rauw
Energie |
138 KJ, kcal |
Kooptips
De raap moet droog en hard zijn en geen beschadigingen vertonen.
Bewaartips
De koolraap is gemakkelijk tot wel een maand houdbaar op een koele plaats. Eenmaal aangesneden is de raap nog enkele dagen houdbaar mits verpakt in vershoudfolie.
Toepassingen
♦ In de stamppot rauwe andijvie.
♦ Raspen in rauwkostschotels.
♦ Koken en serveren met kerrie-, mosterd- of kaassaus.
♦ Gekookt kruiden met kaneel en suiker.
♦ Heerlijk in de soep.
♦ Koken met spekblokjes en ui.
♦ Maak een knolraappuree met boter en room.
Bereiding
Snijd de knol eerst in plakken en schil deze. Snijd er daarna blokjes of frietjes van. Knolraap kook je in circa 20 min gaar. Na het afgieten kun je de knolblokjes op smaak brengen met wat suiker of nootmuskaat . Voeg een klontje boter toe. De smaak van de koolraap is wat zoet.
♦ Koken ♦ Smoren ♦ Stomen ♦ Magnetron |
15 - 20 minuten circa 20 - 25 minuten 20 - 25 minuten 7 - 9 minuten |
♦ Verkrijgbaarheid
Verkrijgbaarheid | JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
Van Nederlandse bodem | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ||||||
Uit het buitenland | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |