Komkommer
De komkommer is een eenjarige vruchtgroente die behoort tot de familie van de meloen en de courgette. Hij komt van oorsprong uit Afrika. De komkommer groeit aan een klimplant met grote bladeren. Aan één stengel kunnen tientallen komkommers groeien. De vrucht wordt geoogst als deze nog donkergroen is. Al rijpend verkleurt de vrucht naar geelgroen. Komkommers worden geteeld in Nederlandse kassen, waar ideale groeiomstandigheden de perfecte kwaliteit garanderen. Gekweekt worden: mini's, midi's, Japanse en standaard komkommers. Een plant kan wel tot 4 keer per jaar komkommers voortbrengen. Deze sappige vrucht is door zijn frisse smaak één van de meest populaire saladegroenten in ons land, maar je kunt er meer mee: ook stoven en bakken.
Voedingswaarde per 100 gram rauw
Energie |
34 KJ, 8 kcal |
Kooptips
Goede komkommers hebben een onbeschadigde en glanzende schil en voelen stevig aan.
Bewaartips
Bewaar de komkommer niet in de koelkast, want dan rem je de rijping. Bij circa 12°C blijft de vrucht ongeveer een week goed. Rauwe komkommer kun je niet invriezen. Gegaarde komkommer is circa 12 maanden houdbaar wanneer ze is verpakt in een goed gesloten plastic zakje of schaaltje.
Toepassingen
♦ Samen met tomaat, ui, olijven en feta verwerken in een salade;
♦ Raspen in een dipsaus;
♦ Stoven en/of roerbakken als bijgerecht;
♦ Komkommersoep;
♦ Maak eer een smoothie van smane met boernkool, kiwi en basilicum;
♦ Op brood als onderdeel van een broodje gezond;
♦ In plakjes samen met ei en ham;
♦ Als garnering bij soep en de warme maaltijd.
Bereiding
Een komkommer moet je voor de bereiding altijd wassen. Haal de punten eraf. De komkommer kan geschild en ongeschild gegeten worden. Je bijt er gewoon een stuk af of snijdt hem in blokjes, plakjes of je haalt hem over de rasp. De komkommer kan ook warm bereid worden.
♦ Koken ♦ Roerbakken ♦ Smoren ♦ Stomen ♦ Magnetron |
ca. 10 minuten 3 - 4 minuten ca. 15 minuten 15-20 minuten 4 - 5 minuten |
♦ Verkrijgbaarheid
Verkrijgbaarheid | JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
Van Nederlandse bodem | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | |
Uit het buitenland | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |