Knolselderij
Knolselderij is de wortelknol van de selderijplant. De knollen, die voor een deel onder de grond groeien, hebben een zeer onregelmatig oppervlak en zijn met en zonder blad te koop. De knol heeft een paarsachtige tot witgele kleur. Binnenin is de knol romig wit. Het vruchtvlees heeft een kruidige maar milde smaak en is wat lichter van kleur.
Voedingswaarde per 100 gram rauw
Energie |
138 KJ, 33 kcal |
Kooptips
Het blad, indien aanwezig, moet fris groen van kleur zijn en de knol onbeschadigd, stevig en droog.
Bewaartips
De knol is met gemak 3 weken houdbaar mits op een droge en koele plaats. In de koelkast kun je de (aangesneden) knol ongeveer een week bewaren mits deze in vershoudfolie is verpakt. Invriezen kan ook, maar dan moet je hem gedurende een minuut of vier blancheren. Hij is dan verpakt ongeveer een jaar houdbaar bij -18ºC..
Toepassingen
♦ Blokjes in de (erwten)soep.
♦ Gekookt met een sausje op basis van mosterd, tomaten of kerrie.
♦ Gepureerd lekker bij wildgerechten.
♦ Blokjes koken en gratineren in de oven met kaas.
♦ Dunne reepjes in een salade.
♦ Stoven samen met winterwortels.
Bereiding
Borstel de aanklevende grond goed weg en was de knol onder stromend water. Snij de knol in plakken, schil hem dik en maak er daarna blokjes van. Even besproeien met wat azijn of citroen en je gaat de verkleuring tegen.
♦ Koken ♦ Stoven |
15 minuten ca. 20 minuten |
♦ Verkrijgbaarheid
Verkrijgbaarheid | JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
Van Nederlandse bodem | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ||||||
Uit het buitenland | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |