Kikkererwten
De erwt staat bekend onder verschillende namen als: garbanzos, kekers, chick peas en Spaanse erwten. De kikkererwt groeit aan een kleine struik in een peul die maar twee erwten bevat. Gepeld heeft de erwt wel wat weg van gepelde hazelnoten. De erwt komt oorspronkelijk uit Noord-Afrika en is daar heel populair. Dat geldt trouwens ook voor de landen rond de Middellandse Zee, Mexico en India. De erwten vormen het hoofdbestanddeel van humus en falafel, maar worden ook gegeten in soepen, salades en stoofgerechten. In India staat de erwt bekend als 'channa dal' en wordt daar vooral gegeten door bioscoopgangers. De erwt wordt dan gekruid en gefrituurd geserveerd.
Voedingswaarde per 100 gram groen
Energie |
652 KJ, 155 kcal |
Kooptips
In Nederland zijn ze in blik of gedroogd te koop.
Bewaartips
Gedroogde kikkererwten zijn lang houdbaar.
Toepassingen
♦ Basis voor falafel. (pureren en tot balletjes vormen).
♦ Gemalen erwten (besan) zijn heel geschikt als bindmiddel.
♦ Als kikkererwtensoep.
♦ In Marokkaanse gerechten als couscous met lamsvlees.
♦ Basis voor humus.
♦ In Indiase curries.
Bereiding
Je mag geen rauwe kikkererwten eten vanwege de aanwezige gifstof lectine. Week ze minstens 6 - 8 uur alvorens ze te koken. Koop je de erwten in potjes dan is weken niet meer nodig.
♦ Koken | 60 - 90 minuten |
Verkrijgbaarheid | JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
Van Nederlandse bodem | ||||||||||||
Uit het buitenland | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |