Kardoen
De kardoen behoort tot de stengelgroentes en is een soort eetbare distel afkomstig uit de familie van de artisjokken. De kardoenstruiken kunnen meer dan 1.60 meter hoog worden. In de herfst wordt het blad dat schuin omhoog staat bij elkaar gebonden en omwikkeld met zwart plastic waarna de toppen van het blad worden verwijderd. Pas na twee weken kan de plant dan geoogst worden. Alleen de binnenste gebleekte stelen worden gegeten.
Kooptips
De kardoen is een in Nederland weinig voorkomende groente en komt vrijwel alleen in het najaar op de markt.Koop alleen kardoen waarvan het blad stevig en fris is. Koop zoveel mogelijk malse binnenstengels. Koop geen holle stengels die zijn te oud en veel te vezelig en dus niet lekker.
Bewaartips
In de koelkast houd je kardoen slecht 2 - 3 dagen goed.
Toepassingen
♦ Een lekkernij, rauw, gedipt in ansjovis dip.
♦ Gekookt serveren met een hard gekookt ei en gehakte peterselie.
♦ In een soep van kalfsvleesbouillon.
Bereiding
Verwijder de eventueel aanwezige wortelresten. De buitenste delen zijn te vezelig. Verwijder die en trek ook de vezels weg van de grover e stengels. Wil je dat de stengels blank blijven, dan moet je ze even onder dompelen in een bak water waaraan een scheut citroensap of azijn is toegevoegd.
♦ Koken ♦ Stomen |
20 - 30 minuten 20 - 30 minuten |
♦ Verkrijgbaarheid
Verkrijgbaarheid | JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
Van Nederlandse bodem | ||||||||||||
Uit het buitenland | ♦ | ♦ |