Kapucijners
De verse kapucijners worden geoogst als ze nog niet rijp zijn. De reden dat ze wat zoetig smaken is vanwege het feit dat de in de zaden aanwezige suikers nog niet zijn omgezet in zetmeel. De peul heeft een blauwpaarse kleur en de zaden hebben een bruingroene kleur.
Voedingswaarde per 100 gram blik
Energie |
438 KJ, 104 kcal |
Kooptips
Kies altijd verse, mooi ronde en gave peulen.
Bewaartips
Verse peulen zijn in de koelkast goed houdbaar gedurende een dag of 4 in een niet gesloten plastic zak. Buiten de koeling, op een koele plaats 12 - 14 ºC zijn ze maar 2 dagen houdbaar. Gedroogde kapucijners zijn op een koele en donkere plaats minstens een jaar lang houdbaar. Kapucijners in een glazen pot moet je eveneens op een donkere plaats bewaren anders worden ze zwart.
Toepassingen
♦ Met knapperig gebakken speklappen en piccalilly.
♦ Als onderdeel van het Captains dinner.
♦ In een maaltijdsoep
♦ Gekookt met bonenkruid.
Bereiding
In rauwe kapucijners komt een giftige stof voor. Eet ze dus niet rauw. Laat gedroogde kapucijners, afhankelijk van hun leeftijd, Hoe ouder hoe langer, minstens 10 uur weken in ruim water en kook ze daarna meteen in het weekvocht. Dat kost ongeveer 1 - 2 uur. Kapucijners uit een pot of blik hebben maar een paar minuutjes nodig.
♦ Verkrijgbaarheid
Verkrijgbaarheid | JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
Van Nederlandse bodem | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |
Uit het buitenland | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |