Haricots verts
Haricots verts of Franse boontjes worden meestal als heel jonge boontjes geoogst. Ze zijn dan dun en recht en qua model wat ovaal-rond. Ze worden ook wel het slanke zusje van de sperzieboon genoemd. Oorspronkelijk is de boon afkomstig uit Zuid-Amerika. Ze zijn wat minder knapperig dan de sperzieboon en worden in de peul gegeten. Verse bonen bevatten de gifstof lectine. Je moet ze dus niet rauw eten. Door verhitting wordt het gif afgebroken.
Kooptips
Koop alleen stevige onbeschadigde en niet te slappe bonen.
Bewaartips
Bonen zijn goed in de koelkast geduren 2 - 3 dagen te bewaren.
Toepassingen
♦ Gekookt serveren met nootmuskaat en een klontje boter.
♦ In kleine stukjes hakken voor de groentesoep.
♦ Gekookt en afgekoeld verwerken in een salade met een scheutje azijn en gesnipperde uitjes.
♦ Roerbakken voor Oosterse schotels
♦ Als bijgerechtje in bosjes omwikkeld met ontbijtspek.
Bereiding
Snij de aanzet van de steel weg van de boontjes en kook ze in weinig water.
♦ Koken ♦ Roerbakken ♦ Stoven |
4 - 6 minuten 6 - 8 minuten 6 - 8 minuten |
♦ Verkrijgbaarheid
Verkrijgbaarheid | JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
Van Nederlandse bodem | ♦ | ♦ | ♦ | |||||||||
Uit het buitenland | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |