21-september-2021 |
Gele ui

Gele ui

De uien verschillen onderling in kleur, grootte en vooral de scherpte. De hier besproken gele variant is overal verkrijgbaar en is de meest verkochte. De schil is goudgeel en de binnenkant is wit. De vrucht is stevig en heeft een pittige smaak. Uien zijn super gezond. Ze zitten boordevol vezels, koolhydraten, mineralen en vitamine C. De gele ui wordt wereldwijd ook veel gebruikt voor verwerking in de voedingsmiddelenindustrie. Zo wordt er bijvoorbeeld uienpoeder van gemaakt. 

Kooptips

Goede uien zijn hard, mogen geen uitlopers hebben en hebben een droge buitenste schil. 

Bewaartips

Uien moeten buiten de koelkast bewaard worden op een droge plek. Ze zijn rond de 12-15°C wel tot 2 maanden houdbaar. Gesnipperd bewaar je ze het beste in een gesloten bakje in de koelkast. In de diepvries blijven ze op die manier zeker tot 3 maanden houdbaar. 

Toepassingen

♦ De basis voor een goede hachee. 
♦ Gesnipperd meebakken bij een eitje of omelet. 
♦ Onmisbaar, in vers gesneden ringen, op een hamburger. 
♦ In een uiensoep.
♦ Op pizza's.
♦ In snippers bij maatjes haring. 
♦ In een ouderwetse jus. 

Bereiding

Ontdoe de ui van zijn schil en snijd hem in ringen of in snippers. Doe dat niet te lang van te voren dan is het resultaat het lekkerst. Om tranende ogen te vermijden kun je een ui onder water snijden of hem voor het snijden een paar minuten in de diepvries leggen. 

♦ Koken
♦ Roerbakken
♦ Smoren
♦ Stomen
♦ Magnetron
♦ grillen
ca. 10 minuten
enkele minuten
ongeveer 30 minuten
ca. 40 minuten
ca. 5 minuten
15 - 20 minuten

♦ Verkrijgbaarheid

Verkrijgbaarheid JAN FEB MRT APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Van Nederlandse bodem
Uit het buitenland

Tegenwoordig wordt de ui ook volledig geschild aangeboden. Dat gebeurt meteen na de oogst. Ze zijn dan verkrijgbaar als 'naked onions'. (foto onder) Ze hoeven voor gebruik alleen nog maar gewassen te worden. Deze aanpak zou het tranen van de ogen verminderen. Gezien bij: Jumbo

 

Terug naar boven