Eekhoorntjesbrood
Eekhoorntjesbrood komt in Europa en Noord-Amerika voor in gebieden waar veel eiken, berken en beuken groeien. De paddenstoel mag in Nederland niet geplukt worden. Eekhoorntjesbrood is een prima eetbare paddenstoel die ook wel bekend staat onder de namen: porcini (Italië) of cèpes (Frankrijk). De hoed van de paddenstoel heeft een bruine kleur, die veel weg heeft van suède en het vruchtvlees is wit. De smaak is wat nootachtig en heel verfijnd. De paddenstoel wordt niet gekweekt en komt dus uitsluitend uit de natuur. De hoed is behoorlijk groot tot wel 25 centimeter.
Kooptips
Eekhoorntjesbrood koop je bij de groentespeciaalzaak van het begin van de zomer tot laat in de herfst. Kies voor de gave en droge exemplaren zonder natte plekken op de hoed of verschrompelde randen.
Bewaartips
De paddenstoel is tot maximaal 3 dagen houdbaar in de koelkast. Gedroogde exemplaren blijven een paar maanden goed op een droge en donkere plaats.
Toepassingen
♦ Bakken bij runder- en varkenssteaks.
♦ Lekker in een pasta of risotto.
♦ Plakken besprenkelen met olie en grillen.
♦ Basis voor een lekkere paddenstoelensoep.
♦ Gebakken in een omelet.
Bereiding
Wassen is niet nodig het afborstelen van vuil volstaat met een borsteltje.
♦ Koken ♦ Roerbakken ♦ Grillen ♦ Smoren ♦ Stomen |
5 - 7 minuten 2 - 4 minuten 2 - 4 minuten 10 minuten 6 - 7 minuten |
♦ Verkrijgbaarheid
Verkrijgbaarheid | JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
Van Nederlandse bodem | ||||||||||||
Uit het buitenland | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |