Doperwt
Doperwten groeien in een peul en worden onrijp geoogst. Ze zijn dan nog lekker zoet omdat de aanwezige suiker nog niet in zetmeel is omgezet. Ze zijn vers alleen in mei, juni en juli verkrijgbaar. De rest van het jaar zijn ze volop verkrijgbaar in blik of glas of vanuit de diepvries. De groene erwten kennen ook gele varianten. De schokker is niet rond maar kantig. Rozijnerwten of grauwe erwten lijken veel op capucijners en hebben een meer rode kleur.
Voedingswaarde per 100 gram gekookt zonder zout
Energie |
225 KJ, 60 kcal |
Kooptips
Wanneer je ze vers koopt moeten de peulen gaaf en heel zijn en ze moeten vol erwten zitten. In een gave peul zitten om en nabij de 10 erwten.
Bewaartips
Peulen zijn tot maximaal 3 dagen in de koelkast houdbaar mits ze in een geperforeerde zak worden bewaard.
Toepassingen
♦ Gekookt serveren met gekookte bospeentjes.
♦ Combineren met peultjes, sugarsnaps of de punten van groene asperges.
♦ Koken en serveren met een klontje echte boter.
♦ Gekookt en afgekoeld mengen door (huzaren)salades .
♦ Pureren voor doperwtensoep
♦ Mixen door een omelet met spekjes.
Bereiding
Open de peul door met je duimen op de onderkant te drukken en schuif de erwtjes van de schil. Was ze in koud water.
♦ Koken ♦ Smoren ♦ Stomen |
5 - 8 minuten 5 - 8 minuten 5 - 8 minuten |
♦ Verkrijgbaarheid
Verkrijgbaarheid | JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
Van Nederlandse bodem | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |
Uit het buitenland | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |