21-september-2021 |
Courgette

Courgette

De courgette van het geslacht Cucurbita is een langwerpige vaak vreemd gevormde vruchtgroente met een lengte van tussen de 10 en 25 centimeter. De meest voorkomende kleur is groen gespikkeld, maar er zijn ook varianten  in roomwit, geel en donkergroen. Buiten Nederland wordt de courgette ook wel zucchini genoemd. De groente is familie van de komkommer en de pompoen en heeft een zachte, neutrale smaak. De courgette is het lekkerst als die nog klein en maximaal 30 cm (350 gram) lang is. In Nederland wordt vanaf 7 cm (50 gram) lengte geoogst. Een courgette heeft geen uitgesproken smaak van zichzelf, die moet vooral komen van de andere ingrediënten in een courgetterecept. Courgettes groeien in Nederlandse kassen en kunnen vanaf half juni ook in de volle grond worden uitgeplant. De bloemen van courgettes zijn eetbaar. 

Voedingswaarde per 100 gram rauw

Energie
Eiwit
IJzer
Koolhydraten
Natrium
Calcium
Vitamine C
Vet
Vezels

119 KJ, 28 kcal
3.0 gr
0.8 mgr
5.0 gr
1 mgr
30 mgr
16 mgr
0.0 gr
0.6 gr

Kooptips

Koop alleen courgettes waar het kroontje nog aan zit. Verder moet de schil gaaf zijn en moet de vrucht stevig aanvoelen. Over het algemeen geldt 'hoe kleiner hoe lekkerder'. 

Bewaartips

Bewaar een courgette op een koele plaats buiten de koelkast. Bij 12-15°C is de vrucht maximaal een week houdbaar en rijpt mooi na. Bewaar de courgette niet in de koelkast want dan verliest hij zijn smaak. Een courgette kan geblancheerd of gaar tot 12 maanden in de diepvries (-18°C) bewaard worden. 

Toepassingen

♦ Geblancheerde courgettes vullen met gehakt, spek, kaas of rijst;
♦ Op een pizza;
♦ Inleggen in kruidenazijn; 
♦ Roerbakken met paprika, aubergine en knoflook;
♦ Als basis voor een ovenschotel met tomaat en eieren;
♦ Verwerken in een lasagne;
♦ Lange plakken bestrijken met olie en grillen.

Bereiding

Was de courgette en snijd het kroontje eraf. Je hoeft de vrucht niet te schillen. Je kunt hem bakken, frituren of grillen maar ook gewoon rauw eten. Ook wordt de vrucht vaak ingelegd in gekruid azijn. Maak je geen zorgen over de zachte pitjes. Die kun je gewoon eten. Kook een courgette niet te lang, want dan wordt de vrucht papperig.

♦ Verkrijgbaarheid

Verkrijgbaarheid JAN FEB MRT APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Van Nederlandse bodem
Uit het buitenland
Terug naar boven