Cassave
Cassave of maniok is de eetbare wortelknol van een verhoutende, overblijvende heester. Andere namen voor deze knol zijn: tapioca of yucca. De knol wordt veel gegeten in Zuid-Amerika en Afrika. en is na de aardappel de belangrijkste groente ter wereld. Van oorsprong komt de heester uit Brazilië. Ze groeit in deze landen op de savanne. De wortels die circa 8 centimeter dik en wel 90 cm lang kunnen worden, bevatten veel voedingsstoffen en zetmeel, maar moeten altijd gekookt worden om de aanwezige gifstoffen als blauwzuur te neutraliseren. In verschillende landen in Afrika, maar ook in Suriname wordt de gedroogde cassave gebruikt om er pap van te maken. Het meel van deze knol heet maniokbloem en kan worden gebruikt om tarwebloem te vervangen. Een uitkomst voor mensen met allergieën. De knol is voedzamer dan een aardappel.
Voedingswaarde per 100 gram
Energie |
578 kJ / 138 kcal |
Kooptips
De knollen zijn te koop bij groentespeciaalzaken of een toko. Kies alleen onbeschadigde knollen die stevig aanvoelen.
Bewaartips
Bewaar cassaveknollen op een donker en koele plek. De houdbaarheid bedraagt maximaal 10 dagen.
Toepassingen
♦ Als basis voor pap
♦ In tal van Surinaamse gerechten.
♦ In de (cassave)soep.
♦ Voor het maken van kroepoek
♦ Wokken
Bereiding
Het valt niet mee om cassave te schillen. Het is dus gemakkelijker om geschilde cassave te kopen. Bij zelf schillen de onder en bovenkant verwijderen.
♦ Koken ♦ Bakken ♦ Wokken ♦ Smoren |
20 minuten 12 minuten 12 minuten 15 minuten |
♦ Verkrijgbaarheid
Verkrijgbaarheid | JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
Van Nederlandse bodem | ||||||||||||
Uit het buitenland | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |