Cantharel
De cantharel staat ook wel bekend onder de namen dooierzwam of hanenkam. Het model is trechtervormig met een korte steel. De hoed, het bovenste deel, is gekarteld en trompetvormig. De kleur varieert van licht- tot donkergeel. Ze worden tegenwoordig ook geteeld maar waren in het verleden alleen in het wild te plukken. De smaak neigt wat naar peper.
Kooptips
De cantharellen moeten er droog uitzien en stevig, wat rubberachtig, aanvoelen.
Bewaartips
Bewaar ze in de koelkast het liefst in een papieren zak. Dan blijven ze 3 - 5 dagen op z'n mooist. Leg ze niet naast sterk ruikende producten als uien en knoflook. Cantharellen nemen deze geuren gemakkelijk over.
Toepassingen
♦ Bakken bij rundvlees en wild
♦ Goed te combineren met andere paddenstoelen.
♦ Goed te gebruiken in een pasta.
♦ Bakken met ui, knoflook en serveren op geroosterd brood met kruidenboter.
♦ Bij eiergerechten.
Bereiding
Veeg zand en andere ongerechtigdheden weg met een borsteltje of een wat vochtig doekje. Voeg ze pas tegen het einde van de bereiding toe anders worden ze taai. Spoel ze niet af met water want dan verliezen ze hun smaak.
♦ Bakken | 5 minuten kort en vervolgens stoven. |
♦ Verkrijgbaarheid
Verkrijgbaarheid | JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
Van Nederlandse bodem | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |
Uit het buitenland | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |