Bruine bonen
Bruine bonen zijn peulvructen die het hele jaar door te koop zijn. Ze worden voornamelijk in Noord-Holland en Zeeland geteeld. Ze worden vers en gedroogd, maar ook in glas of blik aangeboden. De laatse twee varianten worden het meest verkocht. Van de bonensoorten zijn verschillende varianten. Bruine bonen hebben als voordeel dat ze bij wat langer koken stuk gaan waardoor ze uitstekend geschikt zijn voor de bonensoep. Een puur Hollandse maaltijdsoep. Die vooral in de winter gegeten wordt.
Kooptips
Koop je verse bonen zorg er dan voor dat er geen schimmel op zit en dat ze onbeschadigd zijn. Gedroogde bonen mogen absoluut niet muf ruiken.
Bewaartips
Verse bonen bewaar je bij voorkeur in de koelkast. Laat ze wel in de schil zitten. Gedroogde bonen bewaar je op een droge en donkere plaats die bij voorkeur niet al te warm is. De houdbaarheid is dan minstens een jaar. Naarmate ze ouder worden droogt de schil wat uit en zul je ze langer moeten voorweken alvorens je ze kunt gebruiken. Kijk bij een pot naar de houdbaarheidsdatum. Een geopende pot blijft in de koelkast een paar dagen goed.
Toepassingen
♦ Een delicatesse samen met gebakken ui en spekjes.
♦ Basis voor een ouderwetse bonensoep.
♦ Voor de echte chili con carne met rundergehakt
♦ In stoofschotels.
Bereiding
♦ Koken (Verse bonen) |
15 minuten paar minuten Eerst circa 10 uur voorweken dan 1 - 2 uur koken |
♦ Verkrijgbaarheid
Verkrijgbaarheid | JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
Van Nederlandse bodem | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |
Uit het buitenland | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |