Broccoli
Broccoli is een populaire groente die verwant is aan bloemkool, maar er zijn verschillen en dat is niet alleen de kleur. Van broccoli worden de nog gesloten bloemknoppen gegeten, van bloemkool zijn het de aanlegsels van de bloemknoppen die we consumeren. Verder is broccoli kleiner dan bloemkool en is de structuur ook losser. Broccoli bestaat uit kleine groene bloemknoppen met dikke stelen. De smaak lijkt op die van bloemkool, maar is fijner en pittiger. Rauwe broccoli is rijk aan vitamine C, (pro-)vitamine A, vitamine B1, B2 en B6, E. Verder is de kool rijk aan vezels en is een bron van omega 3 vetzuren.
Voedingswaarde per 100 gram rauw
Energie |
125 KJ, 29 kcal |
Kooptips
Goede broccoli heeft een vaste structuur en een donker groene kleur. Als de kool geel wordt moet je hem niet kopen.
Bewaartips
Bewaar de kool maximaal 5 dagen in de koelkast. Bij voorkeur in folie. Dat voorkomt uitdroging. Gekookte of geblancheerde broccoli is tot 12 maanden in de diepvries houdbaar.In de koelkast maximaal 3-5 dagen.
Toepassingen
♦ Heerlijk gekookt met een sausje.
♦ Verwerken in een pasta of een lasagna.
♦ Blancheren en verwerken in een salade. Voeg hardgekookt ei en tomaat toe.
♦ Roerbakken met champignons en eventueel uien.
♦ Pureren en toevoegen aan hartige bouillon.
♦ In salades. Rauw of geblancheerd.
♦ Serveren met gesmolten kaas.
♦ Door een omelet.
Bereiding
Snijd de onderkant van de steel en was de broccoli goed. De stronk is het smakelijkste deel van de broccoli. Snijd hem in kleine plakjes en kook deze me met de rest van de kool. Verdeel de rest van de kool in roosjes. Kook de broccoli in 3 minuten beetgaar met wat zout. Je kunt de kool ook frituren. Kook de roosjes dan beetgaar en haal ze voor het frituren door beignetbeslag.
♦ Koken ♦ Roerbakken ♦ Smoren ♦ Stomen ♦ Magnetron ♦ Frituren |
3 minuten 5 - 6 minuten 5 - 7 minuten ca. 6 minuten 4 - 5 minuten ca. 2 minuten |
♦ Verkrijgbaarheid
Verkrijgbaarheid | JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
Van Nederlandse bodem | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |
Uit het buitenland | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |